Иран изключи днес две устройства, използвани от инспекторите на ООН, за да наблюдават обогатяването на уран в Ислямската република, предаде Асошиейтед прес. 

Ходът на Техеран допълнително ескалира кризата около атомната му програма, тъй като ядреното споразумение със световните сили е на ръба на провала, отбелязва агенцията.

Изключването в главната иранска инсталация  за обогатяване на уран в Натанз, която е под земята на 200 км южно от Техеран, изглежда като нова техника за натиск от страна на Иран върху западните държави. 

Те се опитват да го порицаят на среща тази седмица във Виена в Международната агенция за атомна енергия.

Те критикуват Иран, че не има предоставя „достоверна информация“ за ядрения материал, открит на недекларирани обекти в цялата страна.

Днешната стъпка на Ислямската република, обявена от държавната телевизия, прави още по-трудно за инспекторите да наблюдават ядрената ѝ програма.

Експерти по неразпространението на ядреното оръжие предупредиха, че Иран вече разполага с достатъчно уран, обогатен близо до нивата на оръжейно ниво, за да произведе атомна бомба, ако реши да го направи, отбелязва АП.