"Кирил Петков се скъса да лъже."

Така заместникът на Станислав Трифонов в "Има такъв народ" и председател на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов обобщи собствените си виждания по следобедните изяви на премиера - и на пресконференция, и пред бТВ, които се наложиха, след като Трифонов обяви, че формацията му напуска управленската коалиция.

Премиерът говори дълго за поисканите от воденото от ИТН в лицето на Гроздан Караджов Министерство на регионалното развитие и благоустройството над 3,5 милиарда лева за пътно строителство. Посочи, че за Караджов, който е и вицепремиер, му казали, че е "брокер" и намекна, че исканите средства щели да отидат при фирмите любимки на старата власт.

След Петков, Йорданов и самият Караджов гостуваха в бТВ.

"Кирил Петков се скъса да лъже. Скъса се да лъже и да връзва едно нещо с друго" - заяви Йорданов.

Като преди това министърът обясни ситуацията с парите за пътищата и също определи като лъжи казаното от премиера.

"Като гледах днес всички лъжи, които изрече Кирил Петков за моята личност.... По-жалка картина да спосиш кабинета си като хвърляш клевети и лъжи и то по адрес на собствения си вицепремиер..., аз мисля че това беше картината в коалицията. Този човек днес беше жалка картина за това, което се случва в коалицията", започна Караджов.

И припомни старата сага с разплащането със строителите от управленията на ГЕРБ:

"Това не са пари, които аз съм поискал. Това са парите, които по разчети, с решение на Народното събрание присъди от бюджета на МРРБ да се изплатят стари задължения на тези, какви бяха, крадливи фирми. Ние от ИТН внесохме решение да не им се плаща, а на 14 април - какво казва Кирил Петков в интервю: Обещавам държавата да разплати първите 600 милиона сега, а до 30 юни цялата сума. И тази цяла сума е 1,2 млрд., които не са разчетени тази година и са минус. Не ги искам аз. Крадецът вика дръжте крадеца. По т. 4. от това решение е записано още 1,2 млрд. по започнати 278 пътя оставени по средата неремонтирани. И зад това решение стояха и Кирил Петков, и Асен Василев. Половин милиард лева, които те не желаеха да сложат за "Хемус". Има извън това още половин милиард за магистралите, вкл. за Кресна, вкл. за Велико Търново-Русе и отделно сме обещали на общините пари. Това са тези 3,9 милиарда. Това са все минали неща. Нито един търг няма да излезе от мен, нито едно плащане няма да излезе от мен".

Караджов даде заявка, че не е пуснал нито един търг. Припомни и че е имало разбирателство в правителството, че по отношение на инхаус проблема "започва да се работи вариант, който да гарантира дострояването и гаранциите ще се носят от фирмите, а договорите ще са строителни, а не за доставки и наеми".

"На тези, както те ги наричат крадливи фирми, аз и една стотинка не съм разрешил да се плати по инхаус договорите. Освен зимната поддръжка нищо друго не съм платил".

И се засегна лично:

"Внушенията за кражба, корупция и то точно по мой адрес.... Аз протестирам от студент, някои протестират от едно лято".

По думите му в коалицията "не е имало спор за тези 3,9 милиарда". След което вицепремиерът изненада: не знаел, че ще гледат бюджет в Министерския съвет тази сутрин (въпреки че медиите знаеха). Проектът даже не бил в предварителните точки. Когато възразил, отговорили му няма какво да чакаме, имаме хронограма. Сега Караджов призова да излезе стенограмата от днешното заседание. Щяло да се види, че министрите на ИТН напускат заради "задкулисното внасяне на бюджета".

Разбира се, всичко казано от Караджов бе подкрепено от Тошко Йорданов, който припомни, че НС в действителност взе решение разплащането с фирмите да става след одобрение на междуведомствената комисия (в която участва и финансовото министерство), след това НС... "Той (Караджов) и да иска, не може да даде и половин стотинка", обобщи заместникът на Трифонов.

"Същиите тези от "Продължаваме промяната", които реват за корупция... обвиняват Гроздан за неща, които те предлагат. Кой държеше силовите министерства, на чие подчинение са ДАНС и НАП? Арестуваха Бойко Борисов за една вечер и направиха всички ни за смях. Ма да ги хванат крадливите фирми. Кой държи МВР" - заяви Йорданов. 

"Кирил изрече един куп лъжи. Гроздан беше наш кандидат за министър" - посочи още по повод на казаното от премиера, че дори в ИТН се чудели откъде се е взел Караджов за министър (факт, беше в проектолистата на Трифонов в миналия парламент, когато бе мандатоносител).

На призивите на премиера да се намерят 12 депутати от ИТН, които да подкрепят правителството (т. е. да крепят мнозинство от 121 депутати), Йорданов се ядоса. Ето така:

"Стои тук в това студио и опитва да подкупи ПГ на ИТН. Това е унизително! Татяна Дончева в панталон, моля ви се!".

Последното бе по повод сагата "500К", когато от ИТН обвиняваха бившата зам.-председателка на парламента в опит да подкупи депутати на партията.

После Йорданов обвини ПП, че били "овъртолени в ГЕРБ", визирайки факта, че вицепремиерката Калина Константинова била съветник на Румяна Бъчварова като вице.

Разбира се, не бе подмината и темата "РСМ". 

"Има паметни записки в МВнР, има имейли - в които дипломати казват какво е казал Кирил Петков. Кирил Петков през цялото време заедно с Весела Чернева (негов съветник, б.р.) се опитва да заобиколи коалиционното споразумение и да вдигне ветото без Северна Македония да е направила нищичко", заяви за пореден път Йорданов.

А после показа финансови познания, за да констатира:

"Асен Василев се оказа слаб финансов министър".

И Караджов, и Йорданов отрекоха да е имало категоричен отказ от ИТН Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ. Било на етап дискусия. Премиерът твърди, че е имало отказ, дошъл от депутата на Трифонов Станислав Балабанов.