Кой ще доставя ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"? Има ли алтернатива на руските доставки? Кой е започнал процес по диверсификация, кога и започнал ли е изобщо?

Тези въпроси изплуваха днес, след като бившият министър на енергетиката в кабинета „Петков“ Александър Николов, обвини кабинета „Радев“, че е „изпратил в кофата“ 7-месечни усилия за алтернативни на руските доставки, като се обърна към сегашните управляващи така:

"Докога ще превръщате България в заложник на един ненормален сатрап с имперски или просто наполеонови комплекси?! 40% от локалната ни консумация зависи от АЕЦ Козлодуй, безсрамници!!! Безродници!".

Повод за тежките думи на Николов е решение на Министерския съвет, взето вчера, насред крамолите в парламента по избор на председател, с което се отменя „решение на предходното правителство, свързано с диверсификация на ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй“. По същество служебният кабинет обявява всички възможни доставчици за свързани по един или друг начин с руски правителствени субекти, като на практика решението на редовния кабинет от 13 юли ограничавало диверсификацията, а не обратното.

20 октомври

Освен традиционния доставчик на свежо ядрено гориво за реактори тип ВВЕР-1000 (каквито са тези в АЕЦ „Козлодуй“) - ТВЕЛ - Руска федерация (на „Росатом“), такова произвеждат и американската „Уестингхаус“ и френската „Фраматом“. Последната скоро се очаква да стане канадска собственост. 

„Уестингхаус“ произвежда касети със свежо ядрено гориво тип RWFA, които биха могли да се използват в АЕЦ „Козлодуй“, ако бъдат лицензирани от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Внедряването на този тип касети може да изисква консултантски услуги от НИЦ „Курчатовский институт“, който по договор с АЕЦ „Козлодуй“ въвежда данните за горивото в системата за вътрешно-реакторен контрол“ - пише в решението на кабинета „Радев“, като не се уточнява какво се има предвид под "може да" .

В съвместно предприятие с компанията ТВЕЛ, „Фраматом“ произвежда касети с ядрено гориво, които са пълен аналог на използваните в АЕЦ „Козлодуй“, посочват от МС при вчерашното си решение.

А изводът:

"Ограниченията, наложени в отмененото решение на МС от 13 юли 2022 г., свързани с недопускане на доставки и услуги от Руската федерация, на практика биха могли да възпрепятстват участието на „Уестингхаус“ и изключват възможността „Фраматом“ да участва в процеса по диверсификация. 

С днешното решение на МС се осигурява ефективна конкурентна среда за съществуващите алтернативни производители на гориво за реактори тип ВВЕР-1000 да участват в процеса по диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, без да се прави компромис с безопасността."

С други думи: според кабинета "Радев" с отмяната на решението на предходното правителство въпросната "диверсификация" ще "тръгне" и ще се осъществява чрез непосредствана руска връзка, защото други варианти няма, като тук в кюпа е поставена и американската компания.

13 юли

На 13 юли, пет месеца след руското нахлуване в Украйна, кабинетът „Петков“ взима решение (въпросното отменено сега) да възложи на министъра на енергетиката Александър Николов да извърши необходимите действия за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво -“с цел намаляване зависимостта на българската енергетика от един доставчик или от доставчици - пряко или непряко свързани с политически решения на Руската федерация“. 

Целта на кабинета бе поне единият реактор на аеца (V) да заработи с алтернативно на руското гориво - с това на американската „Уестингхаус“, която да може да участва в търга за доставка през 2024 г. 

Стенограмата от това заседание разкрива подробно какви са били аргументите на бившeто правителство. Точката е подложена на дълга дискусия (противопоставят й се лидерката на БСП и вицепремиер и министър на икономиката към онзи момент – Корнелия Нинова и нейния министър на туризма Христо Продавнов). 

През март 2022 г. лидерите на Европейския съюз са се договорили в рамките на Европейския съвет за поетапно премахване на зависимостта на Европа относно руска енергия във възможно най-кратки срокове, като приканиха да бъде изготвен и предоставен подробен план в съответствие с REPowerEU, припомня Николов.

„Предлагам Министерският съвет да вземе решение, което одобрява доклада. АЕЦ „Козлодуй“ незабавно да предприеме всички необходими правни актове и фактически действия. Действията да са свързани с доставки и услуги различни по своята същност и произход от Руската федерация във всички аспекти и основни компоненти на горивото. Процесът по диверсификация на свежо ядрено гориво, да се осъществи, чрез доставки и услуги от лица, които пряко и/или непряко не са свързани с Руската федерация“, предлага бившият енергиен министър.

Френската компания произвежда гориво по руски лиценз и е същото като това, което се използва в момента в VI блок на аеца, но това на американската е различно и затова подлежи на анализи. "На практика предложението нa редовното правителство даваше предимство на "Уестингхаус" и елиминираше "Фраматом", коментира пред Клуб Z запознат с процесите към онзи момент.

"Става въпрос за решение, което ако се вземе в текущия си формат обхваща период след 2024 г. и обхваща един от два реактора. За втория реактор, така или иначе към момента се подсигурени ресурс ядрено гориво до 2026 г. Към момента няма проблеми с поддръжката, но това решение гарантира, че зависимостта  на България от един доставчик ще отпадне и работата на централата ще бъде разпределена 50 на 50 % от втори доставчик, който по никакъв начин не е свързан с първия.

Най-близкият ни конкурент е Чехия, където в Чехия договорът вече се сключи и съответно България може да бъде буквално изблъскана назад във времето. Ако договорът не се сключи в рамките на буквално няколко седмици това означава, че доставка в средата на април месец, когато е необходима, за да може от средата на юни 2024 г. реакторът да работи с ново ядрено гориво, няма да може да бъде извършена", предупреждава още Николов по време на това заседание.

И намеква за забавяне през годините на обявената диверсификация, подобно на интерконектора с Гърция:

"Днес сме 13 юли 2022 г., разговорите за диверсификация са стартирали от декември откакто сме влезнали в кабинета. АЯР работи ефективно или не, но повече от три години по лицензиране на каквито и да е горива. На площадката на АЕЦ „Козлодуй“ се работи повече уж от девет години, реално се работи две години ефективно. Защо ги казвам тези дати и срокове? Защото много могат да ви напомнят за една гръцка връзка и за един Балкански поток, като подход“. 

А вицепремиерът по това време Асен Василев разяснява на представителите на БСП: „Датата 2024 г. се базира на това колко гориво имаме за този реактор към момента. Тя не е изсмукана от въздуха. Ние към момента имаме гориво до 2024 г. и това е датата, която е, 2026 - та за единия и 2024-та за другия. Те са с различна форма на горивните касети“.

По спешност

Така на 27 юли премиерът в оставка Кирил Петков посещава АЕЦ „Козлодуй“, както е обявено - за да форсира работата по лицензирането на ядреното гориво от „Уестингхаус“. Прaвителствено съобщение от този ден разказва, че ръководството на аеца е обяснило как за диверсификация на доставките се обсъжда от 2012 г., като до 2018 г. не е свършено нищо. Работата по лицензирането на горивото на американския доставчик е започнала едва през 2019 г. - което е факт.

За да бъде лицензирано то обаче трябва да се изготвят 43 отчета, които да бъдат подадени към АЯР. Според източници на Клуб Z 23 от тях за приключили при предишното ръководство на централата (този август служебното правителство смени директора Наско Михов. Мотиви не бяха посочени), като работата не само не се е бавела, ами и е била даже ускорена. По план отчетите трябва да са готови през септември догодина. Към момента обаче не е ясно как върви работата и ще приключили тя в рамките на 10 месеца.

Ден по-рано пък, на 26 юли, "Фраматом" подава необвързваща оферта да доставя гориво за аеца, посочват източниците ни.

А вчера, в деня на решението на кабинета "Радев", позовавайки се на свои източници, Медиапул също пише:

„Френският производител на свежо ядрено гориво „Фраматом“ влиза в надпреварата за осигуряване на доставките на АЕЦ „Козлодуй“ след 2024 г., когато изтича договорът на атомната ни централа с руската компания ТВЕЛ, част от ядрената корпорация „Росатом“.

Заявката за това е дадена още в началото на лятото, но сега се официализира с решение на служебното правителство“.

Така, сега на хоризонта има двама потенциални доставчици - единият, американският, все още без лиценз, а другият, френският, в съвместно предприятие с руската ТВЕЛ. Предизвикало и следния гневен пост на Александър Николов: