"България не е в ситуация, в която може да си позволи предсрочни парламентарни избори."

Това заяви тази сутрин вицепрезидентката Илияна Йотова пред "Евронюз".

Според нея има още много стъпки, които управляващите трябва да извървят, преди да се стигне до предсрочен вот.

"Всичко е в ръцете на министър-председателя. Той е на ход. Трябва да извърви няколко много важни стъпки. Първо, да бъде достатъчно убедителен, да представи евентуална нова формула на кабинета, на правителството, ако разбира се, се стигне до оставките на министрите от ИТН и те действително излязат от коалицията", посочи тя.

На второ място, смята Йотова, е важно да се защити актуализацията на бюджета.

"Това се прави само със силни аргументи, със силни причини, с добре обосновани предложения. Оттук нататък вероятно ще опита и възможността за плаващи мнозинства. Желая му успех", добави вицепрезидентката.

Според Йотова премиерът Кирил Петков би имал успех, ако предлага силни решения и търси парламентарни мнозинства в името на българския интерес:

"Аз съм голям противник на това народните представители да станат бройки. Всеки един от тях идва със собствените си позиции. Да ги преместваме като килограми и грамчета от едното място на другото ми се струва достатъчно обидно и унизително." 

"Ако всеки път броим, кой ще ни подкрепи и колко човека ще бъдат в залата, ние вече преживяхме една такава ситуация, бих казала доста тежка, по времето на правителството на Орешарски. Не смятам, че България има интерес да се връщаме към подобни ситуации", добави Йотова.