Твърденията, че България има две външни политики, са неверни, каза на брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков, след проведена среща с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархей. Такива твърдения направи външната министърка Теодора Генчовска в последните дни.

България има три ясни изисквания, за да се стигне до напредък по темата за Република Северна Македония (РСМ), това са спазването на рамковата позиция, приета от българския парламент, включване на българите в Конституцията на страната и договорът за добросъседство да се изпълнява, заяви Кирил Петков.

"Когато някой прави едностранни фалшиви новини или се опитва да извлече политически дивиденти на гърба на тази тема, нека да застане с човека, който това му го е казал, както аз заставам сега с Вархей, и да каже какво точно е имал предвид", заяви премиерът.

Той каза, че както преди, така и сега, това са трите условия, които България поставя пред РСМ.

Оливер Вархей каза, че все още няма решение, "което много ни фрустрира, защото не можем да продължим по-нататък с процеса на присъединяване на РСМ, без всички членки да одобрят".

"Все още очаквам подкрепата на една държава, а именно България и работим за това. С всички тези разговори, които проведох, най-накрая европейската перспектива за РСМ не само ще се изясни, но и ще се укрепи", смята той.

Вархей каза, че на Европейския съвет в края на юни би желал да види постигнато споразумение.

Еврокомисарят каза, че тази сутрин се е срещнал с българския външен министър, предстои среща и с президента.

"Последните два пъти се срещнах и с политици от отделни партии и правя всичко, каквото е по силите ми, за да не губим взаимно времето си", каза още Оливер Вархей.