Бившата номер 1 в света в женския тенис Симона Халеп (Румъния) е със спрени състезателни права заради положителна допинг-проба за забранената субстанция "роксадустат", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

От Дисциплинарната комисия на Световната федерация (ITF) обявиха, че двукратната шампионка в турнирите от Големия шлем е дала положителен тест на Откритото първенство на САЩ през септември, като и двете проби (А и Б) са потвърдили наличието на веществото.

"Симона Халеп, 31-годишна румънска тенисистка, е със спрени състезателни права заради нарушаване на антидопинговите правила. След изследване на "А" и "Б" пробите й беше открито наличието на FG-4592 (роксадустат), който е в забранения списък за 2022 година на Световната антидопингова агенция", се казва в съобщението на ITF.  

"Роксадустат" е лекарство против анемия и представлява инхибитор, който увеличава ендогенното производство на еритропоетин и стимулира производството на хемоглобин и червени кръвни клетки.

Румънката, шампионка в Париж и Лондон, съответно през 2018-а и 2019 г. в Големия шлем, заяви, че е шокирана от новината:

"Това е най-големият шок в живота ми. През цялата си кариера идеята да мамя по какъвто и да било начин никога дори не е минавала през ума ми, защото това е против моите ценности, на които съм възпитана.

Изправена пред такава несправедлива ситуация, се чувствам се объркана и предадена. Ще се боря докрай, за да докажа, че никога не съм вземала умишлено забранени субстанции и вярвам, че истината ще излезе наяве."

Тя има общо 24 титли в тура на ATP, две от които през този сезон в Мелбърн и Торонто, а в момента заема деветото място в световната ранглиста.

Халеп сега се възстановява от операция на носа, на която се подложи в средата на септември именно след Откритото първенство на САЩ - заради затруднения с дишането.