Съд в самообявилата се Донецка народна република в Източна Украйна е осъдил днес на смърт двама британци и един мароканец, попаднали в плен, след като са се сражавали във въоръжените сили на Киев, предаде украинският информационен сайт НВ.

Присъдата спрямо Ейдън Аслин, Шон Пинър и Саадун Брахим беше разпространена от руската агенция РИА Новости. Т.нар. съд, както и самата "република" не са признати от никого, освен от Русия.

Осъдените ще обжалват присъдите, каза пред ТАСС един от адвокатите им Павел Косован. Те имат и право на помилване, каза председателят на съда, цитиран от същата агенция.

Британското външно министерство засега не е отговорило на запитванията за коментар за осъждането на двамата британци. Вчера министерството осъди, по думите му, използването на военнопленници за политически цели и каза, че те "имат право на имунитет в качеството им на бойци", отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Руските медии нееднократно обвиняваха Запада, че изпраща наемници в Украйна. Затова един знаков процес срещу чуждестранни бойци може да има силен пропаганден ефект, отбелязва "Телеграф".

Двайсет и осем годишният Аслин и 48-годишният Пинър бяха пленени от сепаратистите в обсадения украински град Мариупол през април, съобщава в."Телеграф", цитиран от БТА. Те са обвинени за участие в бойните действия като наемници, въпреки че и двамата са живели в Украйна и са служили няколко години във въоръжените сили на страната, посочва изданието. Саадун е студент, който се биел на страната на украинската армия и бил пленен през март в малък град между Мариупол и Донецк.

Процесът срещу тримата започна във вторник и се проведе при закрити врати. Аслин, който е от град Нюарк в графство Нотингамшир, за последно бе показан от руски телевизии по време на разпита му. На кадрите той изглежда сякаш е бит и говори завалено. Има синини и рана на челото, отбелязва "Телеграф". И двамата британци изглеждат силно отслабнали по време на процеса срещу тях, показват телевизионни кадри.

НВ цитира Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, че всички чуждестранни граждани и хора без гражданство, които доброволно участват в бойните действия на територията на Украйна в състава на нейните въоръжени сили, са приети на служба по договор в съответствие с украинското законодателство.

Върху тях, както и върху украинските военни, се разпростира правният статус на бойци и в случай, че попаднат в ръцете на противника, към тях трябва да се отнасят като към военнопленници съгласно международните норми, казва Генералният щаб.

Той заявява още:

"Женевските конвенции от 1949 г. забраняват каквито и да било незаконни актове, в това число насили, сплашване или бездействие по отношение на военнопленниците и задължават за хуманно третиране на военнослужещите, намиращи се в плен. Неспазването на съответните норми на международното хуманитарно право, е сериозно нарушение на конвенцията".

Според украинския новинарски сайт "Гордон" Пинър и Аслин служат във Въоръжените сили на Украйна от 2018 година.