Без особени дебати и доста бързо бюджетната комисия към Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2022 година, с които се регламентират двете предвидени увеличения на пенсиите. 

"За" гласуваха 13 депутати, опозцията, която бе в размер на шест човека се въздържа. Така промените отиват за първо гласуване в залата на НС,  следва период за допълнителни предложения, второ гласуване в комисия и второ окончателно гласуване в зала. Не се очаква никакъв проблем при приемането на бюджета на ДОО, особено, като се има предвид, че "Има такъв народ" вече обявиха, че макар да излизат от управляващото мнозинство, ще подкрепят тези текстове. 

Какво бе прието днес? От първи юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се осъвременяват с 10 на сто. Към пенсията влиза и допълнителната добавка от 60 лв., която се изплащаше до момента, но вече ще минава през системата на ДОО, тоест става официална част от пенсията. Така минималната пенсия достига до 467 лв. Процентно това е практическо увеличение с малко над 26%. 

Максималният размер на пенсията пък достига до 2000 лв. - увеличение с 33,3%. 

Предложенията за промени в сила от 1 октомври 2022 г. включват максималния размер на получаваните една или повече пенсии да се увеличи от 2000 лв. на 3400 лв. (увеличение от 70 на сто).

Общата сума, която ще ни коства увеличението е почти 1,4 млрд. лв. Националният осигурителен институт от години не успява да събере достатъчно постъпления от осигуровки, затова отново ще дотираме през трансфери от големия бюджет. 

По-късно набързо бяха приети и леки технически промени в бюджета на НЗОК. В момента продължава гледането на големия републикански бюджет.