Контактната група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, която посредничи за съставяне на правителство, се срещна днес представители на ГЕРБ-СДС и имаше насрочена среща с "Български възход". В същото време отказите за разговори, които парламентьорите получиха, станаха три при общо седем парламентарни групи.

В края на деня Плевнелиев каза, че е "позитивен реалист" за хода на мисията си.

В 10:00 часа започнаха разговорите с ГЕРБ-СДС, а от 13:00 часа беше насрочено началото на срещата с "Български възход". Срещите се провеждат в зала "Запад" на Народното събрание. Официални писмени откази за срещи предварително бяха получени от "БСП за България" и "Продължаваме Промяната". Днес отказ изпратиха и от "Демократична България".

Сформирането на контактната група беше обявено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по време на първата му пресконференция след парламентарните избори. Борисов обяви, че в преговорните екипи ще бъдат поканени хора с евроатлантическа репутация, които да преговарят за съставяне на правителство. 

Срещите на контактната група бяха отложени с два дни, докато не бъде избран председател на 48-ото Народно събрание. В петък, със 139 гласа "за", 73 "против" и 27 "въздържал се", народните представители избраха Вежди Рашидов за председател на 48-ия парламент. Той бе номиниран от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България" и "Български възход". Против предложението гласуваха от "Продължаваме Промяната" (ПП) и "Демократична България", "Възраждане" се въздържаха. С неговия избор беше сложен край на тридневното първо заседание на 48-ото Народно събрание.

На влизане в първата среща днес бившият външен министър Соломон Паси определи задачата като нещо по средата между "Мисията невъзможна" и "Умирай трудно", предаде Нова телевизия.

"От падането на Берлинската стена до днес никога политиката не е влияела толкова на вътрешнополитическия живот. Ние сме в уникална ситуация и трябва да се намерят уникални решения", каза Паси.

Той подчерта, че функцията им не е официална.

"Виждаме, че има много повече общи неща, отколкото различия, няма диалог", обясни Паси. 

Плевнелиев заяви, че  за него и за Паси, европейското и демократичното развитие на България е кауза.

"Нагърбихме се с нелеката задача да накараме партиите да излязат от окопите и да си говорят, да постигнат съгласие. Не означава създаване на коалиция, а това, че ще минем по решения на спешните стратегически приоритети. Ще се радваме да има хоризонт за правителство, независимо в каква конфигурация. Нямаме амбиции и его, искаме работещи институции. Ние сме дошли с една-единствена цел - да търсим решения по национални приоритети, които да заложим в новия дневен ред на НС. Оценяваме като критична и  високорискова ситуацията в България и региона. Трябват ни работещи институции и решения. Когато е трудно и когато е тежко, гражданите очакват такива решения", каза Плевнелиев. 

Като ключовите приоритети той посочи кандидатурите на България за еврозоната и Шенген.

"Превъоръжаването на българската армия също е от тях. Ще зададем въпрос на всички - готови ли сте да търсите решения и приоритети и ако е така, готови ли сте да поемете отговорност", посочи Плевнелиев.

Надявам се в следващите дни някои от парламентарните сили да преосмислят своите позиции, заяви пред медиите в парламента Десислава Атанасова, председателка на ПГ на ГЕРБ-СДС, след срещата им с контактната група, предаде БТА.

"Ситуацията е тежка, има много кризи, с които да се справим, никой от българските граждани не очаква политическото его да вземе надмощие", обясни Атанасова. И добави, че на първо място от ГЕРБ-СДС очакват някои политически сили да преосмислят позицията си за разговор. "Не с нас, ние даваме възможност да се водят разговори от хора, които имат опит в преговорите, политиката; да осъзнаят, че без диалог няма съединение".

"Не знам дали в този парламент е възможно формирането на някакво управляващо мнозинство, но ако е възможно, трябва да е на база на общи принципи, позиции, програми, няма да правим в никакъв случай аритметично мнозинство", категоричен беше Томислав Дончев (ГЕРБ-СДС).

Плевнелиев съобщи, че са обсъждали голям списък с теми. ГЕРБ-СДС са уверили, че биха дали всичко от себе си България да има силно работещо правителство без значение какъв ще е форматът му.

"Ние сме оптимисти и виждаме много по-голямо поле на съгласие от това, което в момента се вижда публично", добави той. "В този час, в който водихме преговорите с ГЕРБ-СДС, получихме писмен отказ за среща и от ПГ "Демократична България".

За антикризисно правителство се обявиха от "Български възход" след срещата на нейни представители с контактната група, предаде БТА.

"Считаме, че правителството трябва да е антикризисно, не програмно, не експертно, и поводът за това са няколкото кризи, в които се оказахме едновременно", заяви пред медиите Виолета Комитова от "Български възход". По думите й диалогът трябва да продължи.

"Български възход" ще работи, както вече са заявили, за повече сигурност, справедливост, солидарност, в полза на националните интереси на българското общество - на гражданите, на бизнеса. 

"Никога не сме говорили за управление, а, че партиите в Народното събрание трябва да си взаимодействат, да търсят решения", подчерта Комитова. "Трябва всички политици много добре да преценят как и в какво биха участвали, ние сме най-малката парламентарна група (ПГ) и не можем да определяме условията", изтъкна тя.

По-рано днес контактната група разговаря с ПГ на ГЕРБ-СДС. В понеделник е срещата с ДПС. Писмени откази за консултации са изпратили от "Продължаваме Промяната", "БСП за България" и "Демократична България". Контактната група е по инициатива на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Позитивен реализъм

След срещите днес Плевнелиев каза, че е позитивен реалист.

"Най-трудното тепърва предстои, но виждаме много пресечни точки", посочи той пред журналисти в парламента. 

"Благодарим на двете първи парламентарни групи, с които преговаряхме, защото те имат вече друг подход на смирение, на диалог, на търсене на съгласие, те не поставят условия, те дават решения и това ме кара да бъда позитивен реалист към днешна дата", каза  Плевнелиев. 

"Виждаме, че все още политическите партии са се окопали в техните окопи, все още като че ли пропагандата е на предна линия, все още е желанието да се разграничим, а не да търсим съгласие, но тези две първи политически партии, с които говорихме, ни дават позитивизма в реализма", коментира той.

По думите му  той и Паси са намерили много допирни точки и добри решения с ГЕРБ-СДС, и с ПГ на "Български възход". В контактната група си задават въпроса: "Как така поотделно можем, заедно - не можем, това ли е съдбата на българския народ?".

Плевнелиев отбеляза, че са в контакт и с тези парламентани сили, които официално са отказали да участват в консултациите, и ще ги информират за решенията и приоритетите, по които са намерили съгласие.

"Ще се опитаме да съгласуваме с тях и този текст на декларация на 48-ото Народно събрание, който искаме да представим на вниманието на обществото и медиите в понеделник, когато приключи първата фаза на консултации", допълни той. 

Според Плевнелиев отказът от диалог преди всичко е, защото тези политически партии още са останали в предизборните си нагласи, в предизборните си обещания.

"Последните избори и начинът, по който се водиха предизборните кампании, преминаха всички граници на неефективността, на злоба и разделение, на което сега плащаме голямата цена. Уважаеми политици, не се прави така", отбеляза той.

"Успехът, ако изобщо постигнем някакъв успех, няма да бъде наш", коментира още Плевнелиев. По думите му би било успех, ако допринесат за това "България да има работещо Народно събрание и работещо правителство, "каквото и да е то, с който и да е мандат във възможно най-трудния момент, който ври и кипи около нас от комбинация от кризи". 

"Ако успеем, успява цял народ", каза Паси, дългогодишен президент на Атлантическия клуб в България.