Украинският кмет на окупирания от руснаците Мелитопол предложи на руските войници за продадат на украинците бронираната си техника, вместо да убиват с нея и да се излагат на риска да бъдат убити.

Иван Фьодоров направи предложението си във видео във Фейсбук, отбелязвайки, че му е ясно, че много от руските войници са дошли да се бият, за да припечелят, съобщи агенция Укринформ. Руското командване твърди, че изпраща в Украйна само професионални войници, наети по договор. Имаше обаче много сигнали за изпращане и на наборни войници. Чисто професионалният състав на руските военни в Украйна очевидно не може да бъде запазен след мобилизацията на стотици хиляди цивилни през изтеклия месец.

Фьодоров им предложи да се възползват от програмата "Искам да живея" и да се предадат в плен.

Социалните мрежи са пълни със свидетелства за мародерство от страна на руските войници в окупираните украински територии. Те грабят и изпращат в колети всевъзможно имущество, откраднато от домовете на цивилното население.

Фьодоров, който някога беше отвлечен и освободен от окупаторите, казва във видето, че руските военни в Украина имат по-почтен начин да се замогнат, при това - без да излагат живота си на опасност.

"Известно е, че по-голямата част от руските войници са взели оръжие с надеждата да подобрят финансовото си положение. Мелитополските патриоти се обединиха и предлагат на руснаците начин да правят пари, без да убиват украинци. Ние сме готови да изкупим обратно военното оборудване на Руска армия. Не е нужно да стреляте или да умрете", каза Фьодоров.

Той определи като цена за танк 50 000 долара, а за бронетранспортьор - 5 000 долара.

Руските войници могат просто да оставят техниката си на достъпно място, да съобщят координатите на имейл адрес kupim.tank@mlt.gov.ua и след като информацията бъде проверена, да получат парите по сметката на която и да е банкова карта.

Освен това Фьодоров предлага на всеки предал се руски войник да общува гласово по интернет с близките си веднъж на няколко дни.