"Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) не е направило нито една стъпка да сезира съда за инхаус договорите в пътното строителство от времето на кабинета на Бойко Борисов." 

Това заяви днес пред бТВ вътрешният министър Бойко Рашков по повод на актуалната тема за парите, които държвата трябва или не трябва да отдели за продължаване на строителството на пътища, без да прекратява плащанията към фирми-бенефициенти на схемата инхаус. 

Изказването му обаче наля допълнително масло в огъня на войната между министъра на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов и останалата част от правителството. Днес следобяд от МРРБ изпратиха до медиите писмо, придружено от няколко документа - два официални и един скрийншот от имейл на шефа на политическия кабинет на премиера Петков - Лена Бориславова, с което твърдят, че оборват твърдението на Рашков. 

Интересното обаче е, че МРРБ не твърди, че изказването на Рашков е грешно - нито за един момент в съобщението на Караджов не се казва, че е имало каквото и да било сезиране на български съд. Доказва се, че министерството е инициирало разговори на ниво кабинет. 

"Още на 31 януари тази година вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов е изпратил писмо заедно с всички налични в МРРБ до този момент документи до министър-председателя и министрите на финансите и на вътрешните работи относно инхаус договорите, по които се изпълняват участъци от АМ „Хемус“, пишат от МРРБ. 

И казват още, че от писмото на Караджов е видно, че той "поискал среща, за да реши правителството какви действия ще предприеме по тези договори"

"Още тогава вицепремиерът Караджов е информирал за рисковете, които могат да се породят относно плащанията по тези договори и е поискал да се възложи специален правен анализ. 

В писмото си регионалният министър е поискал среща с премиера и министрите на финансите и на вътрешните работи за обсъждане на проблема с инхаус договорите", пишат от МРРБ. 

По думите им, такава среща се е състояла чак на 12 май - четири месеца по-късно. 

Изпратен е и мейл от Бориславова, който показвал "какво е записано като договорено."

"Накратко, договорено е да се създаде работна група между МФ и МРРБ, която да изработи проектозакон под надслов: Закон за довършване на открадната магистрала. Целта е “да позволи довършване на строителните дейности при условията на сключените договори и след частична индексация … без новото ръководство на АПИ, МРРБ или МФ да носи наказателна отговорност за белите на ГЕРБ”

Договорено е да “се осигури третиране на сключените договори като договори за строителство, по които да се договори конкретен срок за извършване на СМР и да се предостави гаранция за качество на построеното", казват още от МРРБ. 

Видно от документите вицепремиерът не е забавил иницииране на стъпки за разрешаване на наследения проблем с магистрала “Хемус”. Министър Караджов винаги се е придържал към договореното с премиера и министрите на финансите и на вътрешните работи., пише още ведомството.