Проходът Петрохан е затворен заради паднали камъни. На 59-и километър на прохода в участъка между Бързия и Гинци река Бързийска прелива
през водосток, който е запушен с камъни и дървета и се излива през моста, като вече е разрушена и част от пътната настилка, предаде бТВ€

На място са представители на областно пътно управление, както и служители от пътноподдържащата фирма. Работи се по разчистване на трасето, така че да се спре преливането на реката.

Трафикът е ограничен, като се пропускат само идващите от София посока Монтана, а тези, които пътуват към София се отбиват от „Пътна полиция“.

Има данни и за паднали дървета по-нагоре в прохода. Част от тях са разчистени, а след като проблемът със свлачището на река Бързия бъде отстранен, тежката техника ще мине по цялото било, за да отстрани всички възникнали проблеми и препятствия. Кога ще се отвори проходът обаче не е известно.

В цялата страна продължителните валежи доведоха до проблеми.

Почти 20 часа в Смолянско валя проливно, казва пред бТВ кметът на родопския град Николай Мелемов. В селата има дребни поражения като малки свлачища, наводнени дерета, но обстановката е сравнително спокойна, отбелязва той.

„Прогнозата обаче е за валежи цяла седмица, а преди около половин година имаше бедствено положение. Тогава имаше сериозни поражения“, припомни кметът на областния център.

По думите му обаче пътят към Смолян и Девин вероятно ще пропадне изцяло и хората вместо 30 km ще трябва да минават 230, за да стигнат до Смолян. По пътя на някои места вече се извършва движение само в едното платно – там минават рейсовете, целият трафик и нищо не се прави, посочи кметът Мелемов

Днес отново има обявени жълт и оранжев код за гръмотевични бури и обилни валежи, съобщават от НИМХ.

„От вчера имаме 35 сигнала във връзка с интензивните валежи. Става въпрос за завирявания и паднали клони. В момента обстановката е нормална. От нощта имаме само един сигнал, на който сме реагирали”, каза в ефира на Нова тв Красимир Димитров, директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община.

В последните няколко дни времето е изключително нестабилно. На много места се изля сериозно количество валежи. Бяха нанесени и материални щети. Най-тежко беше положението в Горна Оряховица, Асеновград и Велико Търново, където паднаха рекордни количества дъжд.

 

А пък министърът на външните работи Теодора Гeнчовска и министърът на туризма Христо Проданов символично ще открият днес летния туристически сезон 2022 в курортния комплекс  "Златни пясъци", съобщиха от Министерството на туризма.