СИМОНА РУСЕВА

БИРЛИН – Болногледачът Нилс Х. (38 г.) застана днес пред съд в град Олденбург по обвинение, че умишлено е умъртвил трима пациенти, а други двама е направил опит да убие.

Едва започнал процесът, стана известно, че подсъдимият е признал за 30 убийства и други 60 опита за убийство. Това разкри в съдебна зала вещото лице, което е психиатър. Пред него Нилс Х. не само е изповядал колко пациенти е умъртвил или се опитал да го направи, но те оцелели. Той разказал, че е умъртвявал пациентите с инжекция, като им вкарвал свръхдози от медикамент за сърдечно болни. 

Това е ставало в болницата в Олденбург и в клиника в Делменхорст, където е работил. Първото убийство е било извършено през 2003 г. На 22 юни 2005 г. той поставил инжекция с медикамент срещу сърце на болния от рак пациент Дитер М. Тогава обаче медицинска сестра станала неволен свидетел, повикала лекар и болният бил спасен. 

Престъпникът е от добро семейство. Бащата също е бил болногледач. Той следвал медицина, но прекъснал обучението след раждането на сина му. Още като малък Нилс бил необичайно отмъстителен. Той не можел да прости на другарчетата си, а впоследствие и на съучениците си за подигравките. По рождение дясното му ухо било с малформация. Като тинейджър често се включвал на полицейски радиочестоти. Той изпитвал върховно удоволствие при случаи на убийства и при престрелки.

Твърдял, че бил луд по мрачните истории. Непременно искал да стане герой в една от тях.

Когато и той пожелал да стане болногледач, бащата бил огорчен. Надявал се Нилс да стане лекар. В Германия професията болногледач е на почит и е сравнима с нашата на фелдшер. Самият Нилс намирал работата си на болногледач за скучна, той предпочитал екшъните. Ето защо, когато не бил в болницата на смяна, той се включвал в екип на “Бърза помощ”.

За коравосърдечието му говори и фактът, че той дори не трепнал, когато при тежко раждане съпругата му едва не умряла. Дъщеря му вече е на 10 години.