"Ботев" (Пловдив) излезе с официална позиция след снощния мач срещу "Лудогорец", в първата минута на който гол на гостите от "Коматево" странно бе отменен заради нарушение след разглеждане на ВАР от страна на главния съдия Иво Андреев. 

"Орлите" спечелиха с 1:0 с гол на Якуб Пьотровски в 65-ата минута.

От "жълто-черния" клуб заявиха, че според тях основните принципи и протоколи при употребата на системата ВАР в българското първенство са нарушени и призоваха съдиите Станимир Тренчев, Васимир Ел-Хатиб, Иво Андреев и Георги Димитров да не получават наряди да ръководят двубои на отбора до края на настоящия сезон. 

Реферът Андреев не зачете попадение на пловдивчани в самото начало с помощта на ВАР, след като прецени, че има нарушение на Елвис Ману срещу Мануел Шоу в средата на терена преди попадението на Мохамед Брахими.

През миналата седмица Съдийската комисия на БФС, начело с унгареца Виктор Касай, даде пресконференция, на която той обяви, че при работата с видеоасистента в България не се допускали грешки.

Декларацията на "Ботев":

"ПФК Ботев (Пловдив) няма съмнения, че основните принципи и протоколи за използване на системата ВАР в българското първенство са нарушени и не отговарят на стандартите на ФИФА.

Първият принцип за подпомагане на рефера е: само в случай на „ясна и очевидна грешка“ или „сериозен пропуснат инцидент“, което беше нарушено. Нашият клуб отправи официално искане за проверка на БФС за спазване на протокола на IFAB и съответствието на рефера на БФС със стандартите на процедурата по лицензиране.

Системните грешки в официалните мачове показват нарушение на изискванията на програмата за одобрение на ФИФА. Настояваме реферите Станимир Тренчев, Васимир Ел-Хатиб, Иво Андреев и Георги Димитров да бъдат отстранени от мачовете на Ботев до края на този сезон. Ботев (Пловдив) очаква официална позиция на БФС и отговор на нашите призиви."