Тодор Неделев е излязъл от упойка и е контактен, обявиха от клуба му "Ботев" (Пловдив) и пресаташето на БФС Виктор Игнатов пред Клуб Z. Халфът претърпя операция на главата заради черепно-мозъчна травма, вследствие на тежката катастрофа с автобусите, превозващи отбора ни в Тбилиси.

Състоянието на капитана на "канарчетата" е стабилно, предстои му възстановяване. На този етап не може да се прогнозира след колко време ще се завърне на терена.

Другата новина е, че мачът от Лигата на нациите Грузия - България ще се играе утре по програма от 19 часа в Тбилиси. Щабът на нашия отбор се обърна към УЕФА и делегата на двубоя за отлагане за есента. Домакините обаче бяха против - те били склонни за пренасрочване с няколко дни, но не и за месеци.

По-долу можете да видите най-интересното от пресконференцията, която отборът даде привечер в събота.

"Току-що ме информираха, че мач ще има, коментира Виктор Игнатов пред Клуб Z. - УЕФА не е уважила нашето желание и с това въпросът е приключен. Аз го казах вече - ситуацията е динамична.

Първоначално желанието на отбора и треньора Георги Иванов беше да играем. Но в последните часове, наблюдавайки състоянието на футболистите, стигнахме до извода, че те са в шок. Чисто психологически не са настроени за мач.

Грузинската футболна федерация не се съобрази с желанието ни. А за нас няколко дни не са от значение. При това положение по-добре двубоят да е утре. Нямаме избор, освен да се съобразим."

Все пак най-важното от всичко е, че Тодор Неделев е добре, ту се събужда, ту заспива, но това е нормално след такава операция, продължила два часа среднощ, каза Игнатов. 

Той изтъкна бързата реакция на всички след катастрофата - въпреки шока - на БФС, щаба, родителите и приятелката на пловдивчанина. Това е помогнало да се вземе бързо решение за оперативна намеса, което е предотвратило евентуални тежки последици.

Игнатов благодари и на Грузия за съдействието по всички канали. Генералният секретар на федерацията е останал неотлъчно до българската делегация в болницата през нощта.

Както вече ви информирахме, местно светило на неврохирургията е оперирало национала.

Тодор Неделев ще остане известно време в болница в Тбилиси, преди да бъде транспортиран в България, където въстановяването му ще продължи.

Звездата на "Ботев" може да мисли за футбол най-рано след 3-4 месеца

Лекарят на националия отбор по футбол д-р Бисер Бочев участва в пресконференция на тима ни в Тбилиси. Според него само бързата и навременна намеса е предотвратила доста по-тежки последици за футболиста.

По думите на медика Неделев трябва да почива най-малко 3-4 месеца преди да се мисли отново за футбол. На първо време фокусът трябва да е насочен към това пловдивчанинът да "води нормален живот".

"C оглед на тежката травма, можем да кажем, че Тодор Неделев е в добро състояние, започна Бочев пред местни и български журналисти. - Вече излезе от медикаментозната кома и всички сме оптимисти за крайния изход. Снощи след катастрофата той беше със силно главоболие, частична амнезия, кървене, липса на ориентация... Това ни принуди бързо да го заведем в болница."

Той допълни, че е била установена сериозна фрактура на черепа в дясната област. С доста неприятна прогноза, ако не се вземат с бързи и спешни мерки. След бърза консултация с роднините на Тодор и получаване на съгласие от тяхна страна, Бочев е подписал документите за операцията. 

"Надявам се, че много скоро Тодор Неделев отново ще бъде в състояние да води нормален живот. В момента е под контрол, ще остане в реанимацията и ще бъде под наблюдение. И чак след известно време ще се вземе решение как да се завърне в България. Предлагам да мислим за излизането му реанимация. Трябва да минат поне три-четири месеца преди да се мисли за футбол", каза още лекарят на националите.

Георги Иванов: Трудно е да мислим за футбол сега, но сме длъжни да излезем и играем за победа

Временният селекционер, който е технически директор на БФС, бе питам в какво състояние е отбора преди мача от Лигата на нациите.

"Мога ли да мисля за футбол сега? Трудна ситуация. Обмислихме го и решихме да излезем да играем. Ситуацията е доста сложна, част от нашите футболисти все още са в шок. Всеки човек е различен, всеки реагира по различен начин на стреса. Нашата задача е да се представим на най-високо ниво, каза Гонзо.

- Грузия е силен отбор, който показва прогрес през последната година. Ние сме спортисти, не можем да се предаваме. За нас най-важна е победата, така че ще направим всичко възможно да победим. Да видиш съотборника си в кръв е шок, но вярвам, че играчите ще направят всичко възможно да излязат от него.

"Не се чувстват добре, затормозени са. Но не сме и мислили да искаме отлагане на мача. Каква ще бъде нашата програма минимум за мача? Напоследък напредъкът на грузинския отбор е очевиден, има добри резултати. Но нашият съотборник получи такава травма, беше в кръв и трудно говорим за футбол. Ние обаче ще се опитаме да излезем от ситуацията и да се борим за победа."

"Трябва да играем заради Тошко"

Заместник-изпълнителният директор на БФС Христо Запрянов изрази благодарности към Грузия - местната федерация, болницата, българското посолство, хората, които оказват подкрепа на тима и Неделев и т.н. и т.н.

"Имахме разговори, също така бе взето мнението на Георги Иванов, който е наш треньор сега. И решихме, че трябва да играем мача. Трябва да го изиграем и заради Тошко, заяви Запрянов на пресконференцията по повод казуса с това да има или не мач. - Ще играем утре и нашето намерение не се е променило, трябва да играем и заради Тошко Неделев."