Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви днес в конферентен разговор с журналисти, че "това, което наричаме колективен Запад" е ограбил Русия чрез своите санкции, съобщи Ройтерс. 

Песков има предвид замразяването на валутните и златни активи на руската централна банка след началото на инвазията на Москва в Украйна. Според неофициалните данни, преди нападението Русия имаше на разположение около 640 млрд. долара във валута и злато, но около половината от тях бяха в евро и долари. ЕС и САЩ замразиха тези активи и Москва остана единствено със запаси в рубли и юани. Златните й резерви пък дори и да не са блокирани изцяло, на практика не могат да бъдат пълноценно използвани, защото големите пазари на метала са в Ню Йорк, Лондон и Женева. 

"Тези действия са абсолютно незаконни. Те противоречат на международното право. Това е атака върху частната собственост, върху държавната и частна собственост.

Това унищожава самата основа на системата на икономически отношения, която съществува в света", подчерта днес Песков. 

Всъщност, говорителят на Кремъл е донякъде прав. По същество замразяването на активите на Москва не е незаконно, имайки предвид че се базира на законни санкционни режими, предвидени в законодателството. Проблемът е, че използването на тези инструменти показа на всички, че валутните и златни резерви не са чак толкова суверенни, колкото се смяташе преди това. 

Към момента Европа и САЩ не използват тези активи за нищо, те са просто блокирани. Само преди седмица обаче ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че блокът трябва да обмисли прехвърляне на замразени руски резерви към Украйна. Ако това все пак се случи, вероятно наистина може да бъде сметнато като нарушение на международното право.