Няколко десетки български граждани, журналисти и франкофони се събраха пред Френския културен център в София, за да запалят свещ в памет на загиналите при кървавия атентат в Париж, предаде БГНЕС.

Хора на различни възрасти, с различни политически възгледи и професии донесоха със себе си плакати с посланието "Je Suis Charlie" - "Аз съм Шарли", което се превърна в международен символ на съпричастност с трагедията на 12 души в редакцията на френско хумористично издание. Пред входа на Френския културен център дошлите да почетат паметта на жертвите в Париж оставиха десетки запалени свещи и цветя.

Тук съм, за да изразя съпричастност на европеец към друга европейска страна, която е обект на тероризъм, обяви журналистът Иво Христов. Според него атентатът не касае само френското общество, а е посегателство върху устоите на самата европейска цивилизация. "Чувството за хумор е онова, което отличава свободната държава", каза Христов. По думите му, всеки терор се извършва със сериозна физиономия.

"Тук съм като франкофон и като българка и гражданска на Европа и света", обяви млада журналистка от Българското национално радио. "Не мога да асимилирам как може да се атакува талантът, който е за мен олицетворение на Бога. Талантът е Божи и това беше нападение върху него", категорична бе тя. По думите ѝ, да загинеш днес, защото можеш да рисуваш и защото имаш остра мисъл - това е недопустимо и няма как да бъде оставено без реакция.

Не че искаме да кажем нещо, но ще пуснем и няколко други снимки, от която се вижда как направиха същия жест в някои други европейски и не съвсем европейски градове...

Аз съм Шарли в Ротердам.
Аз съм Шарли в Цюрих.
Аз съм Шарли в Истанбул.
А сградата на Сената в Рим бе осветена с цветовете на френския национален флаг...