От началото на войната в Украйна ЕС е засякъл над 1200 случая на дезинформация, съобщи днес Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

„Фейковете“ са насочени срещу Украйна, ЕС, отделните европейски държави и цялата общност, изправила се срещу руското нахлуване, гласи анализът.

Скоро на сайта на ЕСВД ще бъде обособен раздел, в който на различни езици да се пояснява как действа дезинформацията. Засега той не съдържа български език, но е преведен на руски, арменски, грузински и азерски.

След 24 февруари, когато започна войната, е отчетен рязък скок в броя на случаите на употреба на думите “нацистки” по отношение на Украйна (300%) и "геноцид" (500%) в сайтове, известни с разпространението на дезинформация. В ход са мащабни дезинформационни кампании и опити за изопачаване на информацията на различни езици на десетки платформи - онлайн и офлайн, поясняват от дипломатическата служба на ЕС.

Целта на тези дейности е внасяне на разделение в обществото и създаване на объркване, за да се отклони вниманието от руското нападение и извършваните в Украйна военни престъпления.