Френският енергиен гигант "Тотал" е първата компания, която получи дял в разработването и експлоатацията на най-голямото газово находище в света, намиращо се в Катар. Новината бе съобщената първо от агенция "Франс прес", а после потвърдена от министъра на енергетиката на арабската държава Саад Шерида ал Кааби.

"Щастлив съм да обявя избора на „ТоталЕнержи“ за първи партньор в проекта „Норт Фийлд Ийст“ (НФИ)", заяви той на пресконференция в Доха по-рано днес. 

Делът на "Тотал" е в размер на 6,25%. Той е част от общата компания с държавата "Катар Енерджи". Предполага се, че когато находището бъде разработено, то на практика може да е решаващият фактор за енергийната сигурност на Европа. 

Важно е да се знае обаче, че в цялост находището е споделено между Катар и Иран. Според КЕ „Норт Фийлд“ съдържа близо 10 на сто от известните резерви на природен газ в света.

Очаква се, че скоро Катар ще избере и други западни партньори, които да влязат в общия консорциум. 

Катар е сред най-големите производители на втечнен природен газ в света наред със САЩ и Австралия. През последните месеци европейските лидери зачестиха с визитите в емирството от Залива в търсене на алтернативи за руския газ с оглед войната в Украйна