Аз просто съм изтеглил министри, това не е разваляне на правителството, заяви лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в интервю за специално издание на предаването „Седмицата на Дарик радио“.

Трифонов каза, че поводът за изтеглянето на министрите на ИТН от кабинета е, че при актуализацията на бюджета министерствата, за които отговаря ИТН, са били пропуснати. А причините за изтеглянето на министрите са две. Едната е, че по отношение на Република Северна Македония се води двойна политика -едната от Министерството на външните работи, за която отговорност носи ИТН, а другата - от Весела Чернева (външнополитически съветник на премиера), която дублира външния министър Теодора Генчовска и води друга политика.

"Във всички министерства Кирил Петков направи така, че да има отговорник за всяко едно министерство на пряко негово подчинение, който му докладва", обясни Трифонов.

Другата причина за изтеглянето на министри е чисто финансова, каза Трифонов. По думите му той е разбрал от министрите на енергетиката и на регионалното развитие, че държавата е доста зле финансово. Трифонов добави, че за да вземе решението за изтеглянето на министрите, се е посъветвал с депутатите от ИТН. 

"Четворната коалиция се появи с една единствена цел-  да престане моделът на авторитарно управление на ГЕРБ, Кирил Петков прави същото, "Продължаваме промяната" прави същото. Кирил Петков казва това е моят министър, аз решавам, той се държи авторитарно", заяви Трифонов.