3276 лв. - толкова струва издръжката на тричленно семейство към септември на 2022 година, показва най-новото изследване на КНСБ. Данните на синдиката сочат, че животът - само за година - е поскъпнал с 20%. 

От началото на годината доходът за издръжка на един работещ се е увеличил със 172 лева, а за тричленно семейство от двама работещи и едно дете - с 310 лева, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"2062 лева всъщност са нужни брутни на домакинството от двамата работещи. След данъци и осигуровки трябва да осигури тази сума от 2376 лева, които са нужни за издръжката. 1701 лева пък е брутната заплата, която трябва да получи самостоятелно живеещият работещ възрастен в България", заяви той, цитиран от БНР. 

1 800 000 души получават под заплатата за издръжка. За една година техният брой се е увеличил с близо 100 000 души. Нарастването на дохода за издръжка се дължи основно на ускорения ръст на потребителските цени вследствие от цените на природния газ, които нарастват 5 пъти за годишен период, както и на цената на тока за бизнеса, който и през третото тримесечие се задържа на високи нива.

Наред с това от 1  юли растат цените на електроенергията за домакинствата с 3,4%, на топлоенергията средно с 39 на сто и на водата - средно с около 40%.

Нарастването на цените в малката потребителска кошница от 20 жизнено важни стоки като хляб, ориз, захар, картофи, месо, мляко и олио, за една година през септември 2022 година спрямо септември миналата година е с 45%.