"Вървим в посока на това да осигурим пълно мнозинство". Това заяви в Стара Загора депутатът от "Продължаваме Промяната" Атанас Михнев - на фона на анонса на премиера Кирил Петков, че се търсят 12 депутати от ИТН, които да се "отцепят" от групата си и да осигурят мнозинството след като лидерът Станислав (Слави) Трифонов обяви напускане на управленската коалиция. вярно или не - първото затвърди самият Трифонов, който малко след изявата на Михнев обяви (традиционно) в профила си във фейсбук:

"Току-що получих информация, че депутати от "Има такъв народ" ще напуснат парламентарната ни група. И ще подкрепят Кирил Петков и Асен Василев".

И съответно обвини съратниците си в това, че били купени и ги обяви за "предатели:

"Най-вероятно са купени с пари и постове. То ще се види и кой какъв ще стане. Не е нужно да съм врачка, за да позная, че те ще изговорят купища лъжи и измислици в стилистиката на Кирил и Асен, само и само да оправдаят постъпката си и да успокоят гузната си съвест. Само че предателството си е предателство и предателите никой не ги обича. Дори и тези, които печелят от тях". 

Колко са обаче тези депутати, засега остава неясно. На въпрос към Михнев дали те са 12, той отговори:

"Не. По-малко. Вървим  в посока на това да осигурим пълно мнозинство".

Депутатът коментира, че не може да се говори за пазарене, когато няма цена, и обясни това с Търговския закон:

"Търговският закон казва, че търговската сделка, като няма цена за дадена стока, е нищожна. Това, което ние пазарим и това, за което ние се пазарим, са хора с правилната мотивация да променят България".

След като "Има такъв народ" напусна управляващата коалиция "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП имат 109 депутати. За мнозинство са необходими поне 121.

Според в. "24 часа" седем депутати ще напуснат групата на "Има такъв народ" в парламента. Те ще излязат от групата, въпреки че още нямат твърда уговорка с "Продължаваме промяната", а тепърва ще очакват оферти за партньорство.

Седмината се организират от подалия оставка спортен министър на ИТН Радостин Василев, който бил против спуснатото от партийния лидер напускане на правителството.

В групата нови независими депутати първоначално били осем души - досегашната организационна секретарка на ИТН Виктория Василева, Николай Радулов, Светлин Стоянов, Иво Атанасов, Ивайло Христов, Деян Петков, Христинка Иванова, Георги Георгиев.

В хода на разговорите на групата около Радостин Василев обаче Виктория Василева се е отказала и е предпочела да остане при Слави Трифонов поне засега.