"Искам да благодаря на Радостин Василев, Иво Атансов, Георги Георгиев, Николай Радулов Диян Петков, Светлин Стоянов. България и нейната история винаги е зависела от смели хора. Тяхната лоялност не е към задкулисния певец с неговите 20-годишни приятели - Орлин Алексиев и компания".

Това каза премиерът Кирил Петков. Така той благодари на отцепилите се от "Има такъв народ" депутати.

"Поздравявам ги, тези хора са наистина смели. Мафията току що загуби коалиционния си партньор", каза Петков.

И допълни, че към тях вече има заплахи и те ще бъдат с охрана.

Вицепремиерът Асен Василев припомни, че всички депутати полагат клетва и в тази клетва "не присъства думата партия".

"Не присъства нищо друго, освен във всичките си действия да се ръководиш от интересите на народа. За мен е много радостно, че в българския парламент вече има депутати, които са свободни да действат така както тяхната съвест им диктува.

Надявам се тези депутати да стават все повече. Държавата да се управлява от диванчета е причината да сме в батака, в който сме. Държавата трябва да се управлява от нейните законни представители, не от сценаристи зад кулисите. Или от бивши премиери в джипки. Или от почетни предсдедатели в Сараи", каза Василев.

Петков допълни, че отцепниците от "Има такъв народ" не са обявили подкрепа за правителството, а са против съществуващия модел на задкулисие, който съществува в тяхната партия.

"Разчитам, че този тип лидерство и смелост ще бъде заразителен. И ще имаме мнозинство на хората, котио казват не на мафията", каза Петков.

Василев допълни, че от "Продължаваме промяната" не са мотивирали тези хора.

"Ние вярваме, че в това народно събрание има хора, които са господари на себе си. Ще имат смелостта да застанат на страната на народа в битката му с мафията. Ако не се събере такова мнознство отиваме на избори и хората ще накажат мафията", убеден е Василев.

Петков допълни:

"Оказа се, че мафията беше направила една огромна грешка. Те са вярвали, че държейки двама лидери и двама депутати държат едни свободни хора. Това е било грешна калкулация на хората. Когато си мислите, че координирате с един певец, това се оказва нестабилен начин на управлене. Явно има смели хора, които да отстояват собствените си позиции"