Няма пряка заплаха за функционирането на единния европейски пазар заради продоволствената криза, която войната на Русия в Украйна е на път да създаде.

Това каза еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски  след края на заседанието на Съвет „Земеделие и рибарство“ в Люксембург.

Същевременно тай заяви, че напълно подкрепя искането на украинския президент Володимир Зеленски Русия да бъде изключена от ФАО - Организацията по прехрана и земеделие на ООН.

Вносът на царевица от Украйна за ЕС, който е основен за Общността, за тази година е 7,7 милиона тона в сравнение с внесените 6,1 милиона за 2021 г. Той допълни, че според прогнозата на Европейската комисия реколтата в ЕС за тази година ще е повече, отколкото през 2021 г. От 8,1 млн. тона зърно тя ще нарасне на 9,1 млн., като не се очаква цифрите да бъдат по-ниски през 2023 г.

„Това показва, че имаме сигурността, от която се нуждаем“, категоричен бе Войчеховски.

Еврокомисарят изтъкна, че рискът е предимно за трети страни, но допълни, че коридорите на солидарността вече функционират и износът от Украйна се увеличава.

На въпрос за искането на украинския президент Володимир Зеленски  Русия да бъде извадена от ФАО - Организацията по прехрана и земеделие на ООН, той отговори, че от Втората световна война не е имало атака срещу световното продоволствие.

„Русия унищожава складове за зърно. В Черно море, което е изходно пристанище за десетки милиона тона зърно, са блокирани всички пристанища. Така че Русия сама се изключи от световната продоволствена общност, особено по отношение на сигурността на храните. Затова изразявам пълна солидарност с искането на Зеленски", заключи той.