Отшелникът, сочен от медиите като "най-мръсния човек на света", почина на 94 години само месеци, след като се изкъпа за първи път от десетилетия, пише Би Би Си.

Аму Наджи отказва да използва вода и сапун преди повече от половин век, страхува се, че може да се разболее.

Иранецът, който живееше в южната провинция Фарс, досега успешно избягвал предишните опити да бъде накаран да се измие. Но накрая се оставил да бъде убеден. И малко след това, твърди държавната информационна агенция на Иран - IRNA, той се разболял и починал преди дни, в неделя.

В интервю, което е дал през 2014 г. за "Техеран таймс", Аму Наджи разказва, че най-много обича да яде таралежи и че живее в дупка в земята, а понякога в тухлен навес, направен от загрижените му съселяни в Деджгах.

Тогава обяснява и че странното му упорство да отказва да се мие се дължи на емоционални травми от младостта. Водата го натъжавала.

Гнойни рани и екземи е имало по кожата му заради годините в мръсотия. Хранел се с остатъци от храна.

Все пак не е съвсем сигурно дали той държи рекорда за най-дълго некъпане. През 2009 г. има съобщения за индиец, който към тази година не си е мил зъбите в продължение на 35 г. Но какво става след това с него - не е ясно, добавя Би Би Си.