"Национална катастрофа с престъпността.

Национален провал в борбата с престъпността.

Това са причините да сме до това положение - почти до национална катастрофа в борбата с престъпността.

Никой не се интересува от темата с катастрофите.

Българските институции не работят.

Къде виждате държава?!"

Това са няколко от констатациите, с които почти всеки ден главният прокурор Иван Гешев обрисува ситуацията с престъпността. Реакциите му съвпадат с годината и половина, откакто ясно кой не е на власт (преди това Гешев имаше година и половина мандат при управлението на ГЕРБ и не бе стигнал до такива изводи, б.р.).

Тъй като прокуратурата преди няколко седмици отказа на "Дневник" да посочи - на какви данни за "бум на престъпността" почива, се обърнахме към официалната статистика на МВР.

За последния завършен месец на 2022 г. - септември, са регистрирани 6417 престъпления. Разкрити са 2042 или 31,8% от регистрираните. Разкрити са и 1462 престъпления от минали периоди. Установени, според МВР, са общо 3512 лица - извършители.

Коефициентът на престъпност за страната, или брой престъпления на 100 хил. души е 98,4.

При убийствата традиционно ракриваемостта е огромна - 10 от 10 извършени.

Кражбите, които съставляват основен стълб на т. нар. битова престъпност, са 1667, а ракриваемостта е малко над 27 на сто. През същия месец на м.г. те са били 1394. Тук трябва да се отбележи обаче, че - малко парадоксално - МВР си влошава статистиката, ако към силите на полицята има повече доверие. Т.е. - когато гражданите нямат доверие, те не заявяват кражби и така всъщност... работата на полицията изглежда по-добра. Което е точно обратното на дейстителността.

При автокражбите коефициентът на разкриване през месеца традиционно е по-малък, тъй като са разкрити едва 16 от 108. Посегателствата срещу МПС обаче в същия месец преди година са били 100 - само с 8 по-малко отсега на национална база, за цялата страна.

При престъплението управление на МПС след употреба на алкохол над 1,2 промила са установени 395 случая за месеца, а коефициентът е 6,1 на 100 000 души население.

Регистрираните случаи на управление на МПС след употреба на наркотици за този септември са 408. Тук обаче трябва да се отчете пред голяма скоба, че след като Георги Семерджиев уби две момичета с джипа си на 5 юли, в страната тече мащабна акция, при която ежедневно се отчитат хиляди проверени коли и съответно - по-големият брой установени случаи не е непременно лош атестат - просто е резултат от по-сериозния контрол. Може да се сравни, че през същия месец на 2021 г. случаите на установени дрогирани шофьори са били едва 251. Въпрос: дали повече хора са почнали да управляват МПС дрогирани или просто повече ги хващат?

Показателно е, че юни т.г , преди да почне операция "анти-семерджиевци" те са били 285. Или поне толкова са отчели официално КАТ-аджиите...

Като казахме юни - тогава общият брой на престъпленията е бил 6445, т.е. -  повече отсега, когато главният прокурор неизвестно защо провидя национална катастрофа. Иначе традиционно - с настъпването на по-студените месеци, битовата престъпност би трябвало да ескалира.

За целия месец септември през миналата година катаджиите са хванали почти същия брой като тази година - 388 пияни водачи с над 1,2 промила. Или само 7 по-малко от сегашната "национална катастрофа".

Иначе престъпленията, свързани с наркотици, регистрирани през предишния месец на т.г., са 537. Със статистически разкритите 236 означава близо 44 % разкриваемост. През 21-ва година те са били 445 за месеца, а разкриваемостта - малко по-висока 47%.

За сравнение тежките грабежи преди година са били 72, а през т.г. - 81 за месеца. Иначе казано, има влошаване на картината, но с малко.

Трябва да се каже и че като цяло в последните две годни ситуацията непрекъснато се влошава статистически - на база "ковидната" 2020 г., когато имаше безпрецедентни ограничителни мерки. И въпреки това се оказва, че тогава общият брой регистрирани престъпления - по времето на ГЕРБ, при хиляди карантинирани и при затворени куп институции, е бил 6249 за същия месец.

Иначе казано - увеличението е с 2,7 %.

Но да погледнем статистиката за септември 2019 г., когато няма COVID, вътрешното министерство се управлява от ГЕРБ, по-конкретно - от Младен Маринов, а тогавашният зам.главен прокурор с ресор - борба с корупцията Иван Гешев нищо не говори за национална катастрофа.

През септември 2019 г. са регистрирани общо 6477 престъпления или с 60 повече от този септември. Разкриваемостта е 29,4 % - също по-ниска. Установени са общо 3282 лица извършители на престъпления - пак по-малко от септември 2022 г. (с всичките условности на тази категория според МВР, б.а.).

Най-болната за "българските граждани" - които постоянно Гешев цитира, тема с кражбите: те са били 1950 (разкрити 485) или с близо 300 повече от същия месец на 2022 г. Посегателствата над коли са 115 като разкрити са едва 14 за цялата страна.

Данни колко пияни и дрогирани шофьори са хванати за месеца тогава пък... изобщо няма.