Русия не се готви да напусне украинския черноморски град Херсон, притисната от украинското настъпление към него. Точно обратното, руските войски в този областен център на река Днепър се окопават и се готвят да дадат едно от най-големите сражения в тази война, казва Олексий Арестович, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

“С Херсон всичко е ясно. Руснаците попълват, усилват тяхната групировка там", казва Арестович в онлайн видео клип, цитиран днес от Ройтерс. “Това значи, че никой не се готви да се оттегли. Обратно, най-тежката от битките ще бъде за Херсон". 

Той казва кога според него ще започне тя.

Херсон е единственият досега областен център, превзет от Русия. Той център на област, която Москва обяви за своя територия след непризнатите от никого "референдуми" през септември. Градът с 280 000 жители преди войната е стратегически не само заради морското и речното си пристанище на устието на Днепър, но и защото той и областта са на единствения сухопътен достъп до Крим, който е крайната цел на украинското настъпление.

В последните седмици, назначените от Москва власти започнаха да евакуират масово местното население и войските си от западния на източния бряг на Днепър в Херсонска област. Според Арестович, те искат да създадат заблуда, че изоставят града, а всъщност се окопават в него и се опитват да въвлекат украинската армия в улични боеве.