Двамата заподозрени за атентата срещу френското сатирично издание „Шарли ебдо” са братята Шериф и Саид Куаши. Те са на възраст 32 и 34 години.

Двамата братя Шериф и Саид са френски граждани от алжирски произход. По информация на френската полиция атентаторите имат досиета за дребни престъпления. Като впоследствие се радикализират.

Разследващите са установили, че братята са преминали през терористично обучение. Силната им част били оръжията, с които боравели изключително добре, съобщи бТВ

Според американския канал NBC двамата братя са били в терористичните списъци на САЩ от години и са имали забрана да летят към страната.

По-големият от братята Куаши е разследван за организиране на бягство от затвора през 2010 г. година, но доказателства за участието му така и не се намират.

Във видео клип от 2004 г. по-малкият – Шериф, казва, че иска да стане рапър, дори записва няколко парчета. Той обаче никога не придобива популярност с песните си, защото едва 22-годишен е осъден за участие в джихадистка клетка в Париж, която изпраща бойци за „Ал Кайда" в Ирак.

По това време работи като разносвач на пица и е арестуван, защото планира да напусне Франция и да замине на джихад.

Според защитника му пред съда тогава младежът „пиел, пушел, нямал брада и имал приятелка, за която възнамерява да се ожени”. Магистратите така и не виждат доказателства, че Шериф планира терористичен акт.

Днес Шериф вече е световно известен, но не с рапа си, а с това, че уби 12 души – двама полицаи и 10 карикатуристи, журналисти и сътрудници във френското сатирично издание „Шарли Ебдо”.