Служебното правителство предлага промени, с които се забранява превъзлагането на дейности по инхаус обществени поръчки. Това съобщи ресорният министър Росица Велкова, цитирана от БНР. 

"Вече няма да може търговско дружество, което прилага инхаус процедури да превъзложи на фирми, които не могат да се явят и да спечелят обществена поръчка по реда, по който това следва да се случва прозрачно и публично", каза Велкова.

Представяйки предложението, служебният премиер Гълъб Донев каза, че инхаус възлагането на обществени поръчки се е превърнало в емблема за източване на държавни средства.

Междувременно днес парламентът задължи Министерския съвет до седмица да внесе всички законопроекти, необходими за изпълнение на междинните етапни цели по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Срокът за подаване към Европейската комисия на искането за второ плащане е до 31 декември. "За" се обявиха 173-ма народни представители, "против" гласуваха 27-те депутати от "Възраждане", а 9 от ДБ и 8 от ПП се въздържаха. Предложението беше внесено от ГЕРБ.