Двама наши елитни плувци няма да участват на Световното първенство от 18 юни в Будапеща заради безотговорно отношение, обяви на пресконференция шефът на федерацията Георги Аврамчев.

Това са Йосиф Миладинов, който на Игрите в Пекин записа исторически финал и осмо място на 100 м бътерфлей, и не по-малко талантливият Калоян Левтеров.

Миладинов е прочут с лошата си дисциплина.

"За съжаление двама плувци няма да участва заради непрофесионално отношение, рече Аврамчев. - Калоян Левтеров е празнувал преди десет дни абитуриентския си бал и си е срязал ръката. Има забрана да плува 20 дни. Разбираме, че абитуриентският бал е веднъж в живота, но спортистите трябва да могат да направят преценка. 

При Йосиф Миладинов са горе-долу същите причините. След като изкара тежко COVID-19 и пропусна участие на Световното първенство на малък басейн в Абу Даби, той си вдигна нослето. Треньорът му ми заяви, че не са готови за първенството. Нека да мине Световното и ще направим анализ. Но големият спорт изисква големи жертви. Йосиф има проблеми с килограмите, има проблеми с дисциплината. Родителите му го върнаха в Швейцария, защото тук компанията не му понася. Там върви добре, дано да е готов за Европейското първенство в Рим.”

Националният отбор за Световното ще бъде съставен от Диана Петкова, Габриела Георгиева, Жанет Ангелова, Антъни Иванов, Любомир Епитропов, Калоян Братанов, Йордан Янчев и Дениел Нанков. 

Петър Мицин също е бил близо до участие, но е преценено, че по-добре да се състезава на Европейското първенство за младежи, за да не се форсира преминаването му при мъжете.

"Подготовката бе трудна, нямаше финансиране. Но за всички е трудно, няма да се оправдаване. Бюджетът ни бе орязан, надявам се догодина разпределението на парите от Министерството на спорта да бъде по-справедливо. Състезателите ни тренират добре, гледаме напред", каза още президентът на федерацията.

"За мен е непонятно състезателите ни да получават по две и половина минимални заплати. Ако имаме проблеми трябва да редуцираме, но как да например 15 души са покрили норматив, а да отидем 5. Какъв ще е подборът. Важно е отношението. Хора, които са на 8-о място на Олимпиада или на 6-о място на Световно първенство не заслужават това", добави Георги Аврамчев.

"Няма федерация, която да е доволна от бюджета си. Българският спорт не трябва да плаща цената. Аз не съм се виждал с министъра все още, не знам защо. Ние търсим спонсори, не разчитаме само на държавата. Трудно е, но ще се оправим. Няма невъзнаграден труд", завърши Аврамчев.

Генералният секретар Георги Бобев обясни, че бюджетът е на нивото на миналата година, но с инфлацията и вдигането на цените, “вече е 20% назад”.