"Казатомпром", най-голямата компания за добив на уран в света, се стреми да увеличи капацитета на своя алтернативен корабен маршрут, който заобикаля Русия, за да смекчи рисковете от потенциални западни санкции, заяви в сряда казахстанската държавна компания, предаде Ройтерс, цитирана от БНР. 

Казахстан е без излаз на море и традиционно транспортира повечето от ключовите си стоки за износ, като петрол, през Русия. Kazatomprom заяви, че е доставял продукти през руското пристанище Санкт Петербург през третото тримесечие без проблеми.

"Въпреки това Транскаспийският международен транспортен маршрут (TITR), който компанията успешно използва като алтернативен маршрут от 2018 г. насам, помага за смекчаване на риска от недостъпност на основния маршрут по някаква причина“, се казва в изявление на казахстанската компания.

Маршрутът минава от Казахстан през Каспийско море до Азербайджан и след това Грузия, откъдето продуктите могат да се доставят през черноморските пристанища.

"Казатомпром" (Kazatomprom) има одобрена годишна квота, която му позволява да превозва общо до 3500 тона уран от своите казахстански мини през TITR, се казва още в съобщението. За сравнение, Kazatomprom и неговите съвместни предприятия са произвели около 5400 тона през третото тримесечие.

"Компанията работи за увеличаване на лимита на квотата и помага на партньорите, ако предпочитат да не получават своя дял от суровините по установения маршрут, който минава през пристанището на Санкт Петербург“, се посочва в съобщението.

Kazatomprom също така каза, че са в ход доставките за западните пазари през Транскаспийският международен транспортен маршрут, като очаква консолидация в грузинското пристанище Поти.

Но има риск от забавяне на доставките, когато ядреният материал е собственост на партньорите в съвместното предприятие на Kazatomptom, тъй като "властите на транзитната страна искат определени подробности за пратката и свързани с това документи", се казва в съобщението.