Русия се опитва да вербува бивши афганистански командоси за войната в Украйна. Това пише американското списание "Форин полиси", позовавайки се на свои източници.

Според медията бивши членове на Commando Corps, най-боеспособната част от афганистанската национална армия, обучени от американски и британски инструктори, са изкушавани от Русия с щедри награди да се включат във войната срещу Украйна.

Не е известно от чие име действат вербовчиците, но източниците на списанието предполагат, че частната военна компания "Вагнер" стои зад инициативата. Според един от събеседниците на списанието, 35-годишен бивш командос капитан е помогнал на няколко бивши колеги да се свържат с вербовчик, който им е уредил полет до Техеран, откъдето пък са отлетели за Русия.

В Афганистан може в момента да се намират между 20 000 и 30 000 бивши командоси, които не са успели да се евакуират в западните страни. Много от тях са принудени да се крият от талибаните. Не всички от тях са готови да се бият на страната на Русия, която смятат за враг, но, както казват източниците на изданието, отчайващата ситуация, в която се намират, може да принуди няколко хиляди души да предприемат подобна стъпка.

"Форин полиси" подчертава, че афганистанските военни, изоставени от западните си партньори след напускането на близкоизточната страна през август 2021 г., биха могли да станат естествени съюзници на Украйна, ако им се предостави такава възможност.