Група прогресивни демократи оттеглиха писмото, изпратено на Белия дом, в което настояваха президентът Байдън да води преки дипломатически преговори с Русия. То породи разногласия сред демократите и повдигна въпроси за това доколко тяхната партия действително подкрепя Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В изявление Прамила Джаяпал – председателка на прогресивната фракция, съобщи, че нейната група оттегля писмото, което изпрати ден по-рано. То беше подписано от 30 души от либералното крило в партията.

„Писмото беше подготвено преди месеци, но, за съжаление, бе изпратено, без да получи финално одобрение“, написа тя в изявлението. Като председателка на фракцията Джаяпал заяви, че ще поеме пълната отговорност за това. 

Оттеглянето на писмото създаде напрежение у демократите. Много реагираха агресивно на привидно отслабващата подкрепа за стратегията на президента Байдън за Украйна. Това става само седмици преди междинните избори, а мнозинствата на Демократическата партия в Конгреса са в опасност.

Това лутане показа и крехките отношения между Байдън и прогресивното крило на неговата партия. Повдигат се и въпроси за способността им да работят в екип не само за подпомагането на Украйна, което за момента изглежда сигурно, но и за още ключови теми, които са основни приоритети на либералите.

В писмото е отправен призив към Байдън да съчетае безпрецедентната икономическа и военна подкрепа за Украйна с „проактивен дипломатически натиск, който да засили опитите за търсене на реалистична рамка за примирие“.