ГЕРБ внася вот на недоверие към правителството.

Това обяви Томислав Дончев на брифинг на опозиционната партия във вторник вечер.

"На тази мъка трябва да се сложи край. Тази глава от българската политика ще е позорна. Единственото, което можем да направим, е да е кратка", добави той.

По думите му кабинетът „Петков” е претърпял провал и прогнозите на експертите били, че в продължение на 1-2 години българите ще усещат това по джоба си. 

Една от причините и за искания вот на недоверие била, че в "тази коалиция се управлява чрез пазарлъци".

Предсрочни избори не са добро нещо, но ние се докарахме до състояние, в което да избираме между различни лоши варианти, каза Дончев. Според него предсрочни избори била по-малко лошата възможност сега.

По темата за т. нар. експертно, програмно правителство той каза, че е "силно скептичен към такава форма". Кой носи отговорност в такъв кабинет, аргументира се Дончев, но добави, че в политиката никога ни бивало да се казва никога.

„Грозните скандали в управляващата коалиция правят управлението фактически невъзможното – няма политическа мощност, няма политическо мнозинство. То не може да свърши нищо оттук нататък. Чрез вота на недоверие услужливо се опитваме да сложим край на тази мъка. Ще разговаряме с всички, това ще е мерило за съвестта им”, каза още Томислав Дончев.

„Смятаме, че вотът на недоверие е възможност за стабилизация на политическата система и възможност за отклик на всички предизвикателства, пред които се намира страната ни. Това, което виждаме през последните дни, е абсолютно недопустимо, вредно и пагубно за българския политически живот. Това е основната причина да спрем да изчакваме политическата система сама да преодолее слабостите си и да внесем този вот на недоверие, който, надявам се, всички разумни и мислещи в перспектива депутати ще подкрепят, когато бъде разгледан в пленарна зала”, включи се и Тома Биков.

Преди дни той предложи премиерът Кирил Петков да поиска вот на доверие на кабинета. Подобна възможност без изненади беше отхвърлена от министър-председателя.

След разразилите се скандали от сряда насам с главен участник ИТН, от ГЕРБ предпочетоха да ограничат коментарите си, явно подготвяйки следващия си ход.