Украйна е получила "около 10 процента от оръжията", които иска от западните си партньори, за да воюва с руската армия на терен, съобщи днес украинското министерство на отбраната, цитирано от "Франс прес" и БТА.

"От оръжията, които са ни нужни, сме поучили около 10 процента, каза със съжаление заместник-министърката на отбраната Анна Маляр пред украинската телевизия. - Колкото и усилия да полага Украйна, колкото и да е професионална армията ни, без помощта на западните ни партньори няма да можем да спечелим тази война."

Трябва да се определят ясни срокове (за доставките), защото всеки ден забавяне е още един ден, в който е застрашен живота на украинските войници, на нашия народ, подчерта Маляр.

Не можем да чакаме прекалено дълго, тъй като положението е много трудно, заяви тя, особено в Донбас, на изток, където руснаците от няколко седмици малко по малко напредват, до момента, в който на практика ще контролират цялата Луганска област.

Маляр призова за точен график в близко бъдеще, а също западните партньор на Украйна да запазят готовността си да подкрепят финансово и военно страната.

 По-рано през днес украинският президент Володимир Зеленски отново призова Запада да изпрати "по-бързо повече оръжия и военна техника",  тъй като "руснаците имат десет, сто пъти повече". Според него украинската армия "няма достатъчно оръжия с голям обсег и бронирани автомобили".

"Колко бързо ще си върнем окупираните територии наистина зависи от помощта и оръжията, изпращани от Запада. Ако ни дадат повече оръжия, ще можем да напреднем", заяви пък Володимир Зеленски на видеоконференция с датски журналисти.

Украинските сили понасят болезнени загуби в боевете срещу руските войски както в град Северодонецк, така и в региона на Харков, предаде Ройтерс, цитирайки Зеленски.

В своето вечерно обръщение той също така каза, че в този момент Украйна се нуждае от модерни противоракетни оръжия и добави, че не може да има оправдание за страните партньорки да забавят доставките. Някои руски ракети успяват да избегнат отбраната и причиняват жертви, каза Зеленски.

Украйна каза, че нейните сили все още се опитват да евакуират цивилни от Северодонецк, след като Русия унищожи последния мост към града.

"Най тежките сражения, както преди, са в Северодонецк и други близки градове и селища. Загубите, за жалост, са болезнени, каза Зеленски. - Но ние трябва да се държим здраво - да се държим здраво е от такова критично значение за Донбас. Колкото повече загуби понесе врагът там, толкова по-малко сили ще му останат, за да продължи със своята агресия."

Украйна също понася "болезнени загуби" в региона на Харков, източно от Киев, където Русия се опитва да заздрави позициите си, след като наскоро беше отблъсната, каза Зеленски. "Сраженията там продължават и трябва да продължим да се бием, да се бием здраво", добави той.