Темата за Северна Македония трябва да бъде решена само и изцяло от народните представители. Това заяви премиерът Кирил Петков преди началото на днешното редовно правителствено заседание. Петков посочи, че правителството ще обсъжда днес точка от дневния ред, предвиждаща всички предложения от Френското председателство на Съвета на Европейския съюз или държава членка по темата да отиват за обсъждане в парламентарната Комисия по външна политика.

"Всяко едно предложение, което се разграничава от рамковата позиция, да бъде изпращано веднага в Народното събрание и да не се дава съгласие, докато се обсъжда. Ако има отрицателно решение, автоматично да се дава отрицателен отговор", заяви Петков.

Премиерът поясни, че проекторешението, което ще бъде обсъждано днес, ще включва две точки. 

"Точка едно – всяко предложение, от страна на Френското председателство на Европейския съюз, от държава членка или от Европейската комисия, свързано с одобряване на началото на преговорите на членството в Европейския съюз на Република Северна Македония и Република Албания, направено в рамките на подготовката или при провеждане на заседанието на Комитета на постоянните представители или на Съвета по общи въпроси, което се отклонява от рамковата позиция на Министерския съвет от 2019 г., да се изпраща незабавно от постоянното представителство на Република България към Европейския съюз на Комисията по външна политика на Народното събрание. 

Точка две – представителите на Република България в Комитета на постоянните представители и в Съвета по общи въпроси да не изразяват съгласие с предложенията по точка едно, до обсъждането им в Народното събрание. При отхвърлянето им от Народното събрание, да изразяват отрицателна позиция по тях", съобщи Кирил Петков. 

Според него с така формулираното решение се избягват всякакви спекулации, че настоящото правителство ще направи каквото и да било по темата за Република Северна Македония и нейната европейска интеграция, а по нея ще работи единствено българският парламент.

Парламентът изслуша външният министър в оставка Теодора Генчовска по темата. Тя трябваше да даде данни, според които Петков е давал обещания пред западни партньори без да ги съгласува с никого и които противоречат на българската позиция.

Основното, по което спориха депутатите, е дали заседанието да бъде закрито или открито. От "Има такъв народ" и ГЕРБ настояваха то да е закрито, за да може Генчовска да изнася класифицирана информация. От "Продължаваме промяната" заявиха, че няма никакви документи, които да уличават премиера в "национално предателство", в каквото го обвинява опозицията.

В хода на дискусиите Генчовска обясни, че има сведения, че Петков е поемал ангажименти, но данните за тях са за секретни документи. Тя все пак призна, че в крайна сметка правителството не е отстъпило от българската позиция. Управляващите я призоваха да разсекрети въпросните документи, но Генчовска не коментира този призив.

От "Има такъв народ" заявиха намерение да поискат оставката на председателя на парламента Никола Минчев, защото той не допусна заседанието да бъде закрито.