САЩ трябва да разберат, че Русия може да бомбардира Маями и Тексас. Това обяви руският депутат Андрей Гурульов по време на гостуване в популярното пропагандно предаване на Владимир Соловьов по държавната телевизия "Россия 1".

"Оръжията ни трябва да представляват заплаха, на първо място срещу територията на Съединените щати. И не само ядрените оръжия. Трябва да разберат (САЩ), че всеки момент може да бъдат атакувани Маями, Тексас или някой друг щат".

Географията очевидно не е силната страна на Гурульов. В противен случай депутатът щеше да избере други примери, тъй като Маями не е щат, а най-големият град по население в щата Флорида. 

"Тогава ще подвият опашка. Там не са много смели", подчерта депутатът. 

След пламенната му реч се включи политическият анализатор Дмитрий Дробницки, който се опита да успокои страстите с необичаен за руския национален ефир призив да не се стига до открита конфронтация със САЩ.

"Повечето американски елити не се чувстват уязвими, защото не вярват, че ние ще ги ударим. Има само един начин и той е като изстреляме ракета "Сармат". Разбирам желанието на мнозина да отидат в рая, но аз не съм се разбързал за натам".

Възмутен от "предателските" слова на госта си, в разговора се намесва Соловьов, който предлага алтернативен метод за сплашване на американците.

"Или пък може да поставим нещо сериозно в Никарагуа".

Дробницки обаче не е съгласен и двамата влизат в кратък спор.

"Като изключим кубинците и чилийците, няма народ в Латинска Америка, на когото можем да разчитаме".

"Ни-ка-ра-гу-а", натъртва Соловьов.

"Не бива да си играем с Латинска Америка. Всичко това са фантасмагории".

По-нататък в разговора Соловьов отбелязва с мазна усмивка на лице, че според някои "Сармат" работи добре срещу санкциите".

Но и това изявление не е посрещнато с очакваното за този ефир ехидно кимане.

"Това е важен аргумент, но съм съгласен с това, че никой не вярва, че ще бъде използвана", изтъква несъгласие по възможно най-заобиколен начин политологът Дмитрий Абзалов.

Коментарът му е допълнен от Дробницки, който уверява - американците "убеждават всички, че руснаците няма да я използват".

Соловьов обаче е скептичен.

"Руснаците? Разбира се, че биха го направили, няма проблем. Те не знаят нищо за Путин. Владимир Владимирович си го каза: "На кому е нужен светът, ако Русия не е част от него?"

Абзалов поставя друг важен аргумент - колко време би продължила специалната военна операция, ако възникнат "проблеми, които фундаментално изменят всичко", очевидно намеквайки, че изстрелването на ракета срещу Америка не е от особен стратегически интерес за Русия. 

Но Соловьов е непреклонен.

"Не всичко може да се реши по пътя на икономиката".

Абзалов все пак има последната дума. 

"Така е. Не всичко може да се реши чрез икономиката. Но е важно, когато се решават задачи, в края на краищата накрая да ни остане такава".