Западът ще започне равноправен диалог с нас.

Това обяви руският президент Владимир Путин по време на реч пред Валдайския клуб на тема: "Светът след хегемонията: справедливост и сигурност за всички". Форумът се провежда от 24 до 27 октомври, като са се провели рекорден брой сесии - 17, в които взели участие 110 експерти, политици, дипломати и икономисти от 41 държави, предаде "Комсомолская правда".

"Знаете ли, винаги съм вярвал и вярвам в силата на здравия разум. Ето защо съм убеден, че рано или късно както новите центрове на многополюсния световен ред, така и Западът ще трябва да започнат равноправен диалог за нашето общо бъдеще. И колкото по-скоро, толкова по-добре, разбира се", каза Путин.

Преди това държавният глава отправи множество критики срещу "западните опоненти" заради "подхранването" на войната в Украйна, убийството на иранския генерал Касем Солеймани, подкрепата за Тайван, разрушаването на тръбопроводите в Европа, световната продоволствена криза и дори климатичните изменения.

"Западът предприе множество стъпки към ескалация и те винаги се опитват да подхранват войната в Украйна".

Путин обвини вражеските страни, че се опитват да спрат растежа на Русия.

"Западът обслужва своята култура и светоглед", каза Путин. "Те настояват всички да приемат тези ценности безусловно", добави той и цитира сентенция на Солженицин от 1978 г.: "За Запада е характерна слепотата на превъзходството". През последния половин век тази слепота, за която говори Солженицин, откровено расистка и неоколониална по природа, придоби просто грозни форми, особено след появата на така наречения еднополюсен свят. Западът оспорва суверенитета на народите и нациите, тяхната идентичност и изобщо не зачита интересите на другите държави".

Путин обвини Запада в организацията на "цветни революции", чиято цел според президента е да компенсира икономическият и политически възход на страни от Югоизточна Азия.

По думите му в момента се случват "тектонически изменения" в Африка, Латинска Америка и Азия - страни от изброените континенти не искали да бъдат част от еднополюсния модел, наложен от Запада след края на Студената война. Той обвини конкретно Европа заради това, че не искала да поддържа близки отношения с "Евразия".

"Ние не искаме да се превръщаме в нов хегемон", подчерта Путин, но добави, че Русия "запазва правото си да се развива".

Голяма част от речта на президента бе посветена на т.нар. култура на отмяна (cancel culture).

"Анулирането на културата е отмяна на културата", каза Путин, сравнявайки Запада с нацистите и практиката им да изгарят книги.

Според него западният либерализъм "унищожава всичко живо и креативно" и "смразява свободата на мисълта". След това цитира Бесове на Достоевски:

"Изхождайки от абсолютната свобода, аз стигам до безграничния деспотизъм".

"Те забраняват Достоевски, Пушкин, Чайковски. Това е невероятно! На Цицерон отрязаха езика, на Коперник извадиха очите, Шекспир убиха с камъни".

Путин: Целта на специалната военна операция - да се защитят жителите на Донбас

След края на речта присъстващите имаха възможност да задават въпроси на руския президент. Тук за първи път бе по-сериозно засегната темата "Украйна".

Путин обвини за пореден път украинските власти, че са нарушили Минските споразумения и ги осъди за репресиите срещу жителите на Донбас през последните 8 години.

"Обстрелът продължаваше. Какво можехме да направим? Затова започнахме "специалната военна операция".

Затова били проведени и "референдумите" за присъединяване, обяснява Путин.

"Разпадането на СССР разруши равновесието на геополитическия световен ред. Западът се почувства победител. Този период е към своя край. Изправени сме пред крайъгълен камък в историята: пред нас е най-опасното, непредвидимо десетилетие след края на Втората световна война.

На въпрос как протича специалната военна операция, той единствено посочи, че главната задача била да се помогне на жителите на Донбас.

Путин: Западът подлага Русия на ядрен шантаж   

Путин обвини Запада в ядрен шантаж, посочвайки данните на Русия за предполагаема "мръсна бомба" на Украйна. Затова държавният глава заръчал на министъра на отбраната Сергей Шойгу да предупреди западните лидери.

"Провокациите за използване на ядрени оръжия, намекващи, че Русия ще използва ядрени оръжия, се използват, за да окажат въздействие върху нашите съюзници: "Русия е толкова страшна, не трябва повече да си сътрудничите с нея, не купувайте нищо от нея". Ние никога не сме казвали, че ще използваме ядрено оръжие. Само отговаряме на изявленията на западните лидери".

Той посочи, че бившата британска премиерка Лиз Тръс намекнала, че Обединеното кралство има готовност да използва ядрено оръжие, ако се наложи.

"Никой не реагира. Как може такива неща да се говорят? Лидерите в Киев постоянно говорят, че искат да имат ядрено оръжие. Постоянно се водят разговори за Запорожката АЕЦ. Че сме обстрелвали централата - та, ние там имаме войски".

Путин посочи, че в централата живеят представители на МААЕ, които можели с очите си да видят откъде идват атаките.

"Те искат ядрен инцидент, за да прехвърлят отговорност върху Русия. Друга причина не виждам", обяви той. "Не ни трябва да използваме ядрено бомба. Единствената страна, използвала ядрено оръжие, е САЩ - два пъти срещу Япония. Нима имаше заплаха за суверенитета на САЩ? Военната машина на Япония бе сломена, защо трябваше да използват ядрено оръжие?" 

Въпреки уверението на Путин, че Русия никога не е отправяла заплахи, че ще използва ядрено оръжие, модераторът на събитието припомни на президента коментар на президента отпреди 4 години, че в случай на ядрена война "всички ще отидем в рая".

"Малко се притеснихме преди 4 години, когато вие на този форум заявихте, че ще отидем в рая. Не сме се разбързали, нали?", попита той, след което последва пауза от страна на Путин. "Замислихте се. Това по някакъв начин ни тревожи".

"Направих го нарочно, за да се разтревожите. Ефектът беше постигнат", тържествено обяви президентът без да предизвика особено дружелюбна реакция от аудиторията".