Народното събрание даде мандат на Министерския съвет и Българската народна банка за ускоряване на техническата подготовка за приемане на еврото.

В подкрепеното решение, внесено от ГЕРБ, изрично е посочено, че България приема европейската валута при запазване на официалния валутен курс на лева към еврото - 1.95583.

Очаквано - БСП и "Възраждане" изразиха опасения, че еврото у нас може да не бъде прието по сегашния курс, но мнозинството категорично ги опроверга. 

На практика документът казва на Министерския съвет и БНБ да ускорят преговорите с европейските институции и страните членки, които участват в Механизма за обменните курсове и да ускорят техническата подготовка, съгласно Националния план за въвеждане на еврото, приет от МС на 27 май тази година.

От ГЕРБ като водещи вносители подчертаха, че с това решение страната ни дава ясен политически сигнал на европейските партньори за приемане на еврото от 1 януари 2024 г.

БСП обявиха, че гласуват въздържал се, защото не са получили анализи как това ще се отрази на гражданите.

Според Румен Гечев страната ни не може да диктува на Европейския съвет и на ЕЦБ по какъв курс България да приеме еврото.

От "Възраждане" поискаха оттегляне на решението.