Илон Мъск пое контрола над Twitter и отстрани главния изпълнителен директор, главния финансов директор и главния адвокат на компанията, казаха двама души, запознати със сделката, в четвъртък вечерта, предаде Асошиейтед прес.

Запознати със сделката, първоначално оценена за 44 милиарда долара, казаха, че Мъск отговаря за платформата и е уволнил главния изпълнителен директор Параг Агравал, финансовия директор Нед Сегал и главния правен съветник Виджая Гаде. Никой от източниците не пожела да бъде назован поименно поради чувствителността на темата.

Няколко часа по-късно Мъск туитна „птицата е освободена“ - препратка към логото на Twitter. Той бе заснет да влиза в централата на компанията в Сан Франциско в сряда, носейки порцеланова мивка. Милиардерът смени името на профила си в Titter на "Главен туит" и пусна съобщение:  “Влизам в главната квартира - пуснете тази мивка вътре!"

След туита му обаче по интересен начин му отговори еврокомисарят по вътрешния пазар - французинът Тиери Бретон:

"В Европа птичката ще лети по нашите правила", написа му Бретон, който сам е завършил компютърни науки.

А бившият министър-председател на Белгия и виден представител на европейските либерали Ги Верхофстадт туитна следното:

"И така, един човек, Илон Мъск, сега притежава най-големия дебат в света. Нуждата от правила и отговорност е по-голяма от всякога! Саморегулацията в социалните медии никога не е работила... дори с по-малки действащи лица от него".

Уволненията станаха само часове преди крайния срок, определен от съдия от Делауеър за финализиране на придобиването в петък. Тя заплаши, че ще насрочи дело, ако не се постигне споразумение по условия на сделката, които Мъск се опитваше да избегне.

Той подписа предварително споразумение да купи Titter през април, но после поиска да прекрати придобиването, изтъквайки големия брой на спам акаунтите. Компанията заведе дело срещу него, за да го принуди да изпълни първоначалния си ангажимент.

Кадровите промени бяха очаквани и почти сигурно са първите от поредица големи промени, които изпълнителеният директор на Tesla ще направи, пише АП.

Според агенцията не е съвсем ясно накъде ще тръгне сега Туитър. Те припомня, че Мъск е критикувал прекалената зависимост на платформата от рекламодателите, но в четвъртък е направил изявление, което да ги успокои. Той е недоволствал от прекалените според него ограничения за ползвателите на платформата, но е казвали че не би я оставил да превърне в "пъкъл".

Мъск, който се самоопределя като „абсолютист на свободата на словото“, критикуваше политиките на Twitter за модериране и придобиването на платформата от него ще бъде посрещнато със смесени чувства от потребителите и служителите на Twitter, коментира Би Би Си.

Много хора от американската десница ще празнуват смяната на Агравал като главен изпълнителен директор, посочва британската медия. Те гледат на хора като Агравал и неговия предшественик Джак Дорси като на либерали, които ограничават свободата на словото.

Те също смятат, че под тяхно ръководство Twitter е цензурирал консервативни гласове - обвинение, което Twitter отхвърли, отбелязва Би Би Си.