Братята Шериф и Саид Куаши, издирвани за убийството на 12 души в редакцията на в. "Шарли ебдо" в Париж, взеха заложници, предаде АФП.

По-късно, след бягство с кола, те бяха обкръжени в малка печатница в градчето Дамартен-ан-Гоел, на 40 километра североизточно от Париж. Все още не е ясно колко са заложниците.

Усилени подкрепления се стичат към неголямата къща, в която се помещава печатарската компания "Креасион танданс декуверт" (Се Те Де). Според противоречиви съобщения там парижките атентатори са взели още един заложник. По-късно се появиха твърдения, че той може да е избягал. Няма информация за съдбата на взетите преди това пленници.

Полицай е застанал пред къща в град Дамартен-ан-Гоел, където се намират атентаторите.

Полицията е наредила на жителите на Дамартен-ан-Гоел да не излизат от домовете си, дори да не се показват на прозорците. Децата в три местни начални училища са инструктирани да останат в класните си стаи.

Диспечерите получиха заповед да наредят промяна на курса на самолетите, излитащи и кацащи на летище "Щарл дьо Гол" край Париж. Пътят им минава точно над Даматрен-ан-Гоел.

По-рано братята бягаха с кола "Пежо 206", открадната в град Монтани-Сен-Феликсите. Те нахлуха в индустриална постройка в Дамартен-ан-Гоел, където плениха няколко души.

Последва интензивна престрелка на шосето край Дамартен-ан-Гоел. Според в. "Паризиен" може би има двама убити и 20 ранени. Агенция Ройтерс потвърди за поне 1 убит и няколко ранени.

По обяд обаче прокуратурата категорично отрече да има загинали.

След престрелката братя Куаши приближиха международното парижко летище "Шарл дьо Гол". То се намира точно по средата между центъра на френската столица и Дамартен-ан-Гоел.

След това братята поеха в обратна посока, върнаха се в Дамартен-ан-Гоел и нахлуха в печатницата Се Те Де.

Според в. "Фигаро" три хеликоптера са пуснати край Дамартен-ан-Гоел:

DERNIERE MINUTE - 3 helicopteres sont mobilises a #DammartinEnGoele #traque #CharlieHebdo http://t.co/2A0s2WxBmZ pic.twitter.com/ObUbpLfUZq

— Le Figaro (@Le_Figaro) January 9, 2015
Кореспондент на Би Би Си обаче твърди, че в района хеликоптерите вече са 5.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов е потвърдил, че подобна операция се провежда в близост до североизточния френски град. Целият район е обграден от полицаи.

Очаквайте подробности