Актуализацията на бюджета за 2022 година бе приета на първо четене в четвъртък вечерта от депутатите в Народното събрание.

Впечатление направи, че "за" текстовете, предложени от Министерство на финансите, гласуваха депутатите на "Има такъв народ", които само преди дни напускаха управленската коалиция - и в комисия гласуваха "против".

Гласуването им дойде и на фона на дълги и напоителни критики, които председателят на бюджетна комисия Любомир Каримански (ИТН) изрази към предложенията. 

Очаквано - против бяха от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", а пълна подкрепа дадоха от "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП. Гласуването на ИТН е любопитно, защото на бюджетна комисия партията отказа да подкрепи актуализацията и тя така и не приета тогава. 

По-късно обаче Каримански обеща да накара групата си да гласува "за" на първо четене и да направи предложения между двете. 

Какво предлага МФ? 

Основните положения, на които МФ предлага актуализацията са следните: 

- МФ очаква средногодишна инфлация от 11,9%;

- таванът на дълга ще бъде увеличен с нови 3 млрд. лв. до общо 10,3 млрд. лв.;

- дефицитът в хазната остава на планирания досега размер от 4,1%;

- предлагат се две увеличения на пенсиите, съответно от 1 юли и 1 октомври. 

Най-важното - с проекта на актуализация правителството ще опита да конституира антикризисните мерки, които обяви още преди месец. В тях влизат отстъпките за гориво за гражданите, намалените акцизни ставки за електроенергия и газ за автомобилите, помощта за бизнеса. 

Увеличението на дълга се обяснява с нуждата през 2023 година да се изплатят стари задължения по държавни облигации, а взимането на парите сега ще е по-евтино за страната, защото се очаква лихвите по този вид държавно кредитиране само да се вдигат. 

За дефицита

Засега обещанието на Асен Василев, че дефицитът няма да бъде допълнително надут от "хеликоптерните" пари, които правителството смята да раздаде под формата на антикризисни мерки - е спазено. Мотивите към проекта показват, че основното финансиране ще дойде за сметка на по-високите над заложените в плана приходи за годината в съответствие с променените макроикономически очаквания в актуализираната прогноза на  Министерството на финансите (МФ) и по-високи от очакваните постъпления по сметката за средства от ЕС на Националния фонд.

Растеж и инфлация

Данните, които МФ представя за очаквания растеж и инфлация са ревизирани спрямо последното развитие на ситуацията в региона и света. Така очакваното нарастване на БВП е сведено до 2,9%, което в номинална стойност означава БВП от малко над 150 млрд. лв. 

В същото време кабинетът твърди, че очаква безработицата да остане на рекордно ниски нива и дори да се наблюдава увеличение на тези, които тепърва ще се вливат в пазара на труда. Най-вече - украинци, които са решили да останат у нас. Крайната безработица за 2022 година се очаква да бъде 4,5%. 

Що се отнася до инфлацията, прогнозата за нейния ръст е отново ревизирана и сега се очаква тя да скочи до 11,9% на средногодишна основа. За май тя достигна до 14,4% по неизчистените данни на НСИ. Интересното е, че МФ смята, че увеличението на цените на енергоресурсите е вече почти овладяно, но се очаква по-силна инфлационна вълна при основните храни, която може да се ускори до почти 24% през декември. 

Приходи и пенсии

Имайки предвид поредното увеличение на пенсиите - двукратно след първи юли - обвързването им с приходите в хазната е напълно логично. МФ предполага, че парите, които хазната ще събере от постъпления ще се увеличат с около 1,65 млрд. лв. до общо 58,9 млрд. лв. Точно с толкова - колкото е увеличението на приходите - ще се увеличат и парите, които ще дадем за новите пенсии.

Това означава, че МФ ще "счупи" правилото за до 40% от БВП за преразпределение, като този процент отива на малко над 43%. Общо разходите са разчетени за 65 млрд. лв. 

На практика това означава и че дефицитът все пак ще подскочи, но едва с 350 млн. лв., което няма да се отрази процентно. 

Пенсиите ще се увеличат два пъти - един път през юли с 10% + 60 лв. от добавката, която вече става част от общата пенсия. Това показва, че минималната пенсия ще достигне до 467 лв. 

От първи октомври пък ще се увеличи максималната пенсия до 3400 лв. Освен това тези, които се получават за трудова дейност, отпуснати с начална дата до 31 декември на миналата година ще се преизчислят през умножаване на индивидуалния коефициент по средномесечният осигурителен доход за страната. 

Част от парите за пенсиите обаче, ще дойдат и от парите по плана за възстановяване, които очакваме. Това е съмнителен трансфер, защото те би трябвало да са целеви. Идеята обаче е да не се пипат парите от капиталовата програма. 

Дебатите

Общо разискванията продължиха около 5 часа и бяха белязани от острите критики на цялата опозиция, включително и на "Има такъв народ", чиито финансов експерт Каримански държа дълго слово по проблемните текстове и прави тежък макроикономически анализ. 

Дебатите преминаха сравнително спокойно, с изключение на някои риторични изблици на отделни депутатите. За разлика от времето, в което ГЕРБ правеше бюджет и го представяше в зала - този път управляващите защитаваха своите текстове и опитваха да ги аргументират. 

Основните точки на партиите, които бяха против: 

- текстовете са проинфлационни и мерките, които властта залага са хаотични и нецеленасочени.
- дългът е прекално голям
- дефицитът е притеснителен
- пенсиите се вдигат по грешен модел

Защитата на управляващите:

- текстовете не са проинфлационни, но са антикризисни
- проблем с дълга няма, защото не надвишаваме критичните нива
- дефицитът е нормален и логичен
- пенсиите се вдигат по този начин, заради грешките на ГЕРБ.

За отбелязване от днес бе едно словесно спречкване между Йордан Цонев от ДПС и Явор Божанков от БСП. Вторият излезе на трибуната и предложи на ИТН, ДПС и "Възраждане" да обяснят своите идеи - и за бюджета, и за управлението на държавата, пред множеството пред парламента, което в този момент се бе събрало в защита на сваления днес вече бивш председател на Народното събрание Никола Минчев. 

"Господин Тошко Йорданов, господин Костадин Костадинов, ГЕРБ и ДПС да им обяснят новата формула на бюджета, новата формула на мнозинството, новата формула на коалиционните отношения в този парламент. Та можем, освен от тази трибуна, ей тук - на няколко метра, също да излезем, хората чакат това обяснение", заяви Божанков, очевидно реферирайки към новото странно мнозинство в парламента, оформено след като ИТН напусна коалицията и започна да гласува с опозицията. 

Отговорът на Цонев бе директен и на висок тон: 

"В парламента има коалиция – управленска, която се развали. Има опозиция, чиято работа е да критикува управлението. И като му се развали управленската формула, да го свали от власт - точно това ще направим. Власт се взима с протести, но не се задържа протести!"

 

Очаквайте подробности!