Русия е с неопетнена репутация и не се срамува, заяви руският външен министър пред кореспондента на Би Би Си в Москва. 

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари външният министър Сергей Лавров не е давал много интервюта. В интервюто за Би Би Си той повтори официалната линия на Кремъл, че в Украйна има нацисти и целта е "денацифициране" на страната.

Пред Стивън Розенберг Лавров заяви, че Русия не е нахлула в Украйна, а е обявила специална военна операция, защото е нямало друг начин, по който да обясни на Запада, че вкарването на Украйна в НАТО е престъпен акт. 

На въпрос на журналиста дали смята за "денацифициране" случилото се в село Яхидне, където 360 обитатели, 74 от които деца и 5 инвалиди, са били принудени от руснаците да стоят в сутерена на местното училище 28 дни без вода и тоалетни и 10 от по-възрастните са починали, Лавров отговори:

"Много е жалко, че чужди дипломати, включително от Агенцията за човешките права на ООН, генералния секретар на световната организация и други представители са поставени под натиск от Запада и много често са използвани да преувеличават фалшивите новини на Запада".

По въпроса за силно влошените британско-руски отношения руският външен министър каза, че не вижда много възможности за подобрение, защото Борис Джонсън и Лиз Тръс открито са заявили, че трябва да победят Русия и да я поставят на колене. "Хайде, направете го!", допълни Лавров, цитиран от БНР.

"Ако на Украйна бъде предоставена пътна карта за подготовка за членство, това ще означава само, че Евросъюзът за пореден път е готов да си затвори очите за всички свои критерии, които винаги са съществували за кандидатите, и е готов да се ръководи изключително от геополитически съображения", отбеляза руският министър пък в друго интервю пред НТВ, цитиран от ТАСС.

"Разбира се, не пречи да обърнем внимание на това, което вече се случва с наличните в Украйна оръжия - същите тези "Стингъри", "Джавелини" са вече на черния пазар. Те се появиха в Албания, и в Косово, за това се говори открито, и те се продават с отстъпка, така да го кажем", каза още Лавров.

Руският външен министър каза, че от Молдова се опитват да направят "втора Украйна" и това отговаря на консуматорския подход на сегашното ръководство на страната.

"Разбира се, от Молдова явно се опитват да направят втора Украйна", каза Лавров.

"Подобен потребителски подход от страна на сегашното молдовско ръководство е много показателен, когато те заявяват: "Хайде сега да започнем да влизаме в Евросъюза, после ще видим какво ще ни обещаят и тогава може би ще решаваме, да оставаме ли в Общността на независимите държави" и подобни изявления", поясни руският външен министър.