Четирима души загинаха при въздушен удар на руската армия срещу сграда, в която се укриват цивилни в град Лисичанск в Луганска област в Украйна, предава БНР.

Украинската армия все още удържа на масивните руски бомбардировки срещу ключовия град Северодонецк в Луганска област.

От Генералния щаб на украинската армия обявиха, че руските военни съсредоточават усилията си в района на град Бахмут в Донецка област, като там са обстрелвани редица населени места. 

Едната от руските атаки в Лисичанск е била по сграда, където са се укривали хора, а другата - по диспансер в града. В момента се провеждат спасителни операции и броят на жертвите може да се увеличи, каза губернаторът на Лужанска област Сергий Гайдай.

Дядо спи в мазе в Лисичанск, което ползва за укритие срещу руските удари. 

 

Междувременно секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов съобщи, че президентът Володимир Зеленски е наредил да бъде направена проверка на готовността в четири области на страната. Причината е възможна заплаха от ново нахлуване от територията на  Беларус.

"Президентът събра хората и беше обсъден именно този въпрос - въпросът за Беларус. Всички органи, които имат отношение към това, даваха оценка какво се случва, в какво състояние са в момента войските на Беларус, колко руски военни има там, какви са плановете. В резултат беше поставена задача - ще има проверки в четири области за състоянието на подготовката, в случай, че има нови предизвикателства пред нашата страна."

В поредното си късно видеообръщение президентът Володимир Зеленски повтори, че преговорите за спирането на бойните действия не се провеждат заради позицията на Русия.

В същото време той определи вчерашния ден като исторически, след като в Киев германският канцлер Олаф Шолц, италианският премиер Марио Драги и президентите на Франция и Румъния - Еманюел Макрон и Клаус Йоханис заявиха, че подкрепят украинската страна да получи статут на кандидат за членство в Евросъюза.

"Украйна почувства подкрепата на четири силни европейски държави наведнъж, в частност подкрепа за нашето движение към Европейския съюз. Всичките четирима лидери поддържат кандидатурата на Украйна.  Естествено трябва да бъдат изпълнени съответните процедури и да се присъединят и останалите държави членки. Но на срещата беше направена голяма крачка напред."

В края на изявлението си Зеленски обяви, че очаква много новини, свързани с Украйна през следващите два дни.