Задават се тежка зима, объркан парламент и люти протести. Време е за подготовка.

Може и вече сте разбрали, че протестите имат нова форма на изява. В миналото останаха демонстрациите с бой, тояги, камъни и сълзотворен газ. Сега се протестира много по-изискано, като в протестите участват също и високото изкуство, гурме кухнята и леки наркотици тип лепило.

Чули сте вече, че заляха с доматена супа „Слънчогледите“ на Ван Гог и с картофено пюре „Момичето с перлената обеца“ на Вермеер. На Запад също така активистите напоследък се залепват с лепило на най-неочаквани места – примерно магистрала или стената на някое министерство. Хем е атрактивно, хем няма как медиите да не обърнат внимание. Така, че за новия сезон на протестите ще трябва да се подготвим и аз ви предлагам днес кратък курс по история на българското изкуство и тънкостите на нашенската гурме кухня.

И така, кои са най-популярните картини и къде можем да ги намерим“

Момите на Майстора.

Която и мома, нарисувана от Владимир димитров-Майстора да хванете, все ще е право в десетката. За тях е подходящ ябълков щрудел, пюре от ябълки или ябълкова ракия. Може и печени ябълки с канела. Въобще, всичко с ябълки, за да не се прекъсва връзката между майстора, кюстендилските ябълки, момите и съвременните проблеми на българското човечество...

Добре е протестиращите да пристъпват към картините му с дълбоко уважение и по възможност, облечени в народни носии, за да подчертаят истинската българщина в целия пърформанс. По принцип картините на Майстора са скъпи и търсени от колекционери, затова съветвам да не се залепвате с лепило за тях. Може някой колекционер по невнимание да ви купи барабар с картината и тогава ще има да си седите залепени за нея в някоя драгалевска вила с минерален басейн за 10 000 лева во веки веков.

Рисунките на Вежди Рашидов

Тия дни един от големите в българското изкуство – Вежди Рашидов, с голямо себеотрицание и поради огромно родолюбие прие да е председател на Народното събрание, въпреки признанието му, че въобще не слуша какво дърдорят депутатите, ами си рисува картинки. Не е показал какви точно творби е сътворил, но то па кой от нас не е драскал разни работи в училище, докато оная по физика бръщолеви разни непонятни неща?

Знаете какви работи си драскат българите, като им доскучае... Или па като им е много смешно. Или, ако най-сетне са се добрали до Колизеума, Божи гроб, Лувъра ии други важни туристически места, на които непременно трябва да напишеш онова и да бегаш.

Та, в този ред на мисли добре е при протести с творби на Вежди Рашидов от парламентарния му период да изполвате техниката залепване. Може да не се залепвате вие за него, а да го залепите него за картинките му, за да не стане „пиши ... и бегай“. А залепен Вежди ще е в медиите поне 10 дена, което дава огромно предимство на протестиращите.

Картините на Бойко Борисов

Сигурно сте забравили, ама Бойко замалко да стане почетен член на Съюза на българските художници, защото по негови думи имал голям талант да рисува. Даже на младини – това са негови собствени думи, си изкарвал парите с фалшификати на известни картини. Жалко, че художественият талант е отстъпил на криминалния му и той е избрал друга кариера. По принцип непризнатите художници, които се впускат в политиката, винаги са създавали големи проблеми на народите си, а един духна под опашката даже на целия свят.

Тъй като не сме виждали шедьоврите на самия Борисов, може да използвате прочулата се картина „Борисов и Вучич инспектират Турски поток“. Нея може да я залеете с пропан бутан или ако е скъп – с борш. Така протестът ще стане и международен, ще ви снимат по „Евронюз“ и ще ви гледат във всички хотели в световните курорти.

Паметници

За да носят протестите все пак и оригинален български почерк, можем да включим към тях паметници. България е страната на паметниците. На един гражданин на републиката по мои скромни изчисления се падат около 12 паметника. В това число паметниците на Съветската армия, на трудоваци и трудовачки, на български царе, на български поети и писатели, на партията, на армията и на неизвестно какво пред входа на всеки град и село. За заливането им с шкембе, пилешки дробчета или родопски момици и други български гурмета ще отиде твърде много хранителен ресурс, затова те може да бъдат включени в протестите посредством събаряне.

Ще отнеме доста време, но като нищо ще увеличи земеделската площ с около още една трета, от което страната само ще спечели.

Да залепим самия парламент

Ако нищо от изброеното не проработи, остава и една последна отчаяна стъпка. Да залепим с „Кале“ вратите на парламента и да оставим народните избраници вътре, докато не приемат всички обещани закони. От време на време ще им пускаме по някое и друго кюфте през покрива, за да не ги уморим от глад. Така протестът-композиция „Залепен депутат яде кюфте“ може да бъде изложен дори в Лувъра, което пък ще сбъдне едни стари мечти на председателят им Вежди.