По-ниски цени на пазара на горива ще има с повече конкуренция. Това смята депутатът от парламентарната група на "Демократична България" Мартин Димитров. Той представи основните акценти от внесения от групата законопроект за промяна на Закона за акцизите и данъчните складове.

Той предвижда повече конкуренция при данъчно-акцизните складове, комисия за дейността на "Лукойл" в Народното събрание, промяна на представителя на държавата в "Лукойл" и смяна на състава на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

В законопроекта се предвижда всеки складодържател на горива да декларира пред митниците до 19:00 ч. всеки ден свободните пазарни капацитети. На следващия ден митниците да обявяват на своята уебстраница всички свободни капацитети по отношение на горивата, посочи Димитров. Той обясни, че сега всеки складодържател прави това тогава, когато реши - няма регулярност.

За представителя на държавата в "Лукойл" Димитров каза, че има обещанието на министъра на енергетиката в оставка това да се случи през юни.

Георги Ганев коментира, че анализите за това - защо има сериозни деформации в сектора с горивата, сочат проблем със складовете.

"Не толкова, че има една рафинерия, която разполага със силна пазарна позиция, а недостъпността на складовите наличности до конкуренти, които биха могли да ги използват за "натискане" цените надолу", посочи той.

Христо Иванов каза, че предложенията са свързани с "вършенето на конкретна работа" извън "потока от драми". Според него това са идеи, които целят да освободят България от енергийната ѝ зависимост и овладяването на цените на енергоносителите.