Слуховете за смъртта на руския президент Путин се оказаха силно преувеличени. Той откри икономическия форум в Петербург, на който ще се срещне с представители от над 100 държави. Участниците обаче се пазят в тайна, а регистрацията им е била анонимна. Според руските медии във форума участват бизнесмени от САЩ, Франция, Италия и Канада, но всички са останали анонимни, за да не пострадат от санкциите.

За разлика от тях публично ще се покажат почетните гости на форума -  президентът на Казахстан Касим-Шомарт Токаев, талибаните от Афганистан и представители на сепаратистите от Донбас. Египетският президент Абдел Фатаф ал-Сиси ще се включи с видео на поздравителна реч.

„Сегашната световна криза е причинена от дългогодишните грешки на западните държави, които несправедливо ни наложиха санкции. Тези санкции са причина за вълната на инфлация, за прекъсването на важни вериги на доставка и за силно покачване на бедността и дефицит на хранителни стоки“, казва се в поздравлението на Путин до гостите.

Според руския президент Русия може да понесе санкциите на ЕС и САЩ. "Това положение ни предлага и нови перспективи", казва той. „Русия е на успешен икономически път. 20-те години на 21-и век ще са години на икономически суверенитет, заявява още той.

Това, че стотици западни фирми напуснаха страната му, давало възможност на руски  предприемачи да запълнят вакуума.

„Така например „Макдоналдс“ вече е заместен от „Вкусно и точка“, а пред закусвалните му се извиват опашки“, посочва още той.

Освен това, в дългата си реч, осъждаща САЩ и техните съюзници, Путин заяви, че "нищо няма да остане същото в световната политика".

При този кадър всъщност първоизточникът е фотографът на ТАСС, а чак после снимката е на АП/БТА

 

По неговите думи санкционния "блицкриг" срещу Москва никога не е имал шанс да постигне успех. Путин добави, че ЕС може би ще изгуби над 400 милиарда долара в резултат на санкциите, които според него ще засегнат тези, които са ги наложили.

Руският президент също така заяви, че решението за започване на наричаната от Москва "специална военна операция" в Украйна е било трудно, но необходимо.

Мотото на форума в Петербург е „Нов свят – нови възможности“.