"Българският парламент не е тържище. Едните пазаруват депутати, другите се договарят да връщат стария корупционен модел."

Тези думи на президента Румен Радев, който днес коментира политическите сътресения от излизането на "Има такъв народ" от коалицията, разгневиха съпредседателя на "Демократична България" и зам.-шеф на Народното събрание Атанас Атанасов. Който на свой ред призова държавния глава да предостави доказателства за твърдението си.

"Като зам.-председател на Народното събрание настоявам президентът Радев публично да представи доказателства за твърдението си, че се пазаруват депутати. В противен случай трябва да понесе отговорност за това, че с клевети съучаства в опита за сваляне на правителството", написа Атанасов във фейсбук профила си.

Препратката, разбира се, е към люспещата се парламентарна група на ИТН.

Както е известно, миналата седмица парламентарната група на Станислав (Слави) Трифонов напуснаха петима народни представители - Иво Атанасов, Георги Георгиев, Николай Радулов, Деян Петков, Светлин Стоянов. Днес от парламентарната трибуна отцепване обяви още един - Кирил Симеонов. От партията на шоумена излиза и министърът на спорта в оставка Радостин Василев. Той обаче не може да се върне като народен представител, за какъвто бе избран, тъй като оставката му не е гласувана заради липсата на мнозинство от 121 народни представители. 

С намирането на заветното мнозинство от 121 депутати с напускането на ИТН се ангажира лично премиерът Кирил Петков и бе обвинен от ръководството на партията, че ги пазарува. Съответно - отцепниците, че са се продали.