С безпрецедентна острота лидерката на БСП Корнелия Нинова критикува днес президента Румен Радев, чиято кандидатура за държавен глава самата тя издигна и по-късно повторно подкрепи.

Този път повод за нападките ѝ са бележките на Радев по действията на правителството спрямо Северна Македония. По-рано днес Радев разкритикува министър-председателя Кирил Петков, че е изпратил предложението на френското председателство на Съвета на ЕС за присъединителните преговори на Скопие направо на парламента без становище на правителството.

"Г-н президент, да се използва родолюбието на българите за трупане на личен рейтинг е подлост", написа Нинова в профила си във Фейсбук.

Соцлидерката, която е и минисър на икономиката, казва на държавния глава, че от една страна призовава правителството да разсее всички съмнения, че може да вдигне ветото над РСМ, а от друга сам внушавате такива съмнения.

"Кабинетът не веднъж заяви: Няма да сваляме ветото. Единственият орган,който може да се произнася е парламентът", пише Нинова.

Тя припомня, че Министерският съвет е приел през изминалата седмица решение всяко предложение от Брюксел да се изпраща в Народното събрание и то да решава.

Тя пояснява, че точно парламентът трябва да решава, защото той е ратифицирал договора за приятелство и добросъседство с Република Северна Македония и никой друг орган не може да променя условията по този договор.

"Г-н президент, искате ли да върнем модела Борисов, когато той взимаше еднолично решения и за него парламентът беше едно нищо", пише Нинова.

"Стига сте заблуждавали българите. Няма да предадем българския национален интерес. Питам онези, които твърдяха, че на 24 май при посещението в Рим ще пуснем Македония : Къде сте? 24 май мина", добавя тя. "Питам онези, които твърдят ,че до края на френското председателство през юни ще пуснем Македония: Ако на Европейския съвет другата седмица заявим - Не, ще излезете ли да се извините, че лъгахте?"

"Да използваш истинското родолюбиво чувство на българите, за да си правиш политически пиар и да трупаш личен рейтинг е подлост", заявява в заключение соцлидерката. "И господин президент, когато заявявате- те политиците да направят това, те политиците да не правят онова, не забравяйте, че вие също сте политик, при това един от първите в държавата".

По-рано днес депутатът от БСП Явор Божанков нарече Радев "най-голямото ми огорчение в политиката".