Шефът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин призова главния прокурор на Русия Игор Краснов да блокира достъпа на YouTube за страната и да обяви собственика на платформата, Google Corporation, за "нежелана организация" (термин в руското законодателство, отнасящ се до чуждестранни организации, чиято дейност може да представлява заплаха за основите на конституционния ред на Руската федерация, отбранителната способност на страната или нейната сигурност - бел. ред.).

Това съобщи пресслужбата на Concord Corporation на Пригожин, цитирана от руската версия на "Свободна Европа".

Бизнесменът твърди, че YouTube е "затрупан с фалшификати, дискредитиращи руската армия, разпространяващи умишлено невярна информация за действията на руските въоръжени сили, държавни органи и администрация, както и патриотични сили".

Според него платформата е инструмент на "информационната война", която САЩ уж водят срещу Русия, и провежда "последователна политика на цензуриране на руските канали". Според Пригожин в Youtube се публикува "русофобско съдържание, призиви за сваляне на властта в Руската федерация и деструктивни материали".

Той предлага Google да бъде обявен за "нежелана организация", тъй като "разпространява информация, целяща да създаде заплаха за отбранителната способност на страната и сигурността на държавата".

След началото на руската инвазия в Украйна достъпът до редица социални мрежи в Русия беше блокиран, включително Twitter, Facebook и Instagram. Собственикът на последните две от тези социални мрежи, Meta Corporation, беше критикуван заради отказа да цензурира съдържание, което отправя призиви за съпротива срещу руската инвазия.

YouTube блокира редица руски канали след началото на войната. Наскоро в изпълнение на санкциите на САЩ беше блокиран профила на Съвета на федерацията. В същото време представители на руските власти са скептични относно възможността за блокиране на популярната платформа.

След като блокира акаунта на Съвета на федерацията, Министерството на цифровото развитие на Руската федерация обяви, че няма планове да блокира достъпа до YouTube за страната.